Belföld

Nem okozott komolyabb fennakadást a hó

A havazás egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az ország útjain, hétfőn a déli órákig a nyugati és az északi megyékben csak kismértékben nehezítették a közlekedést az időjárási körülmények.

A nyugati országrészben legalább 15, keleten 7 centiméter hóra kell készülni. Erős széllökések nem várhatók, így valószínűleg hótorlaszok sem alakulnak majd ki az utakon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az éjszaka kezdődött havazás a nap folyamán fokozatosan vonul kelet felé. A melegfront kelet felé húzódása után este egy hidegfront érkezik, amely újabb, de nem ennyire intenzív havazást hoz, akkor már inkább csak hózáporokra kell számítani – mondta Tóth Katalin ügyeletes.

Zavartalanul jár a BKV

A fővárosban rendben elindult a tömegközlekedés, a közterület-fenntartó hetven munkagéppel takarítja a fő közlekedési útvonalakat. Ferihegyen kisebb késésekre kell számítani.

A BKV járatai zavartalanul közlekednek, de délelőtt a nagyobb utakon (Nagykőrösi út, Bécsi út, Pesti út, Váci út) kissé lelassult a közlekedés. A társaság azt javasolja, hogy aki teheti, hagyja otthon gépjárművét, és válassza inkább a közösségi közlekedést, főként a kötött pályán közlekedő járműveket. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a járművek lépcsői jegesek, csúszósak lehetnek, ezért az utasok fokozottan figyeljenek a fel- és a leszállásnál.

A vonatok a havazás ellenére nagyobb késések nélkül közlekednek, csak Nagykanizsa és Fót térségében vannak 10-15 perces késések.

Vas megyében a közlekedést egyelőre csak kismértékben nehezítik az időjárási körülmények, a Vasi Volán autóbuszai menetrend szerint közlekednek.

Győr-Moson-Sopron megyében reggelig 10-12 centiméter hó esett, a helyi és a helyközi autóbuszok menetrend szerint elindultak, és 5-10 perces késéssel a célállomásokra meg is érkeztek. A magyar-osztrák határ közelében lévő Albertkázmérpusztára azonban nem jutott el a Volán-járat.

Komárom-Esztergom megyében hétfő reggelre 5-10 centiméter hó esett, és több kamion is elakadt az úton.

Jó minőségű sípályák a Bükkben

Hajnal óta intenzíven havazik Borsod-Abaúj-Zemplénben is: a megye északi részén 5 centiméter fölötti a hóréteg vastagsága, míg Miskolcon 1-3 centiméternyi hó van. A Bánkúti síklub információs honlapja szerint a Bükkben is esik a hó, több mint 30 centiméteres a hóréteg vastagsága, a sípályák jó minőségűek.

A havazás miatt csúszóssá váló utakon több baleset is történt: Bükkábrány és Mezőkövesd között két személyautó ütközött össze, a balesetben ketten megsérültek, egyikük súlyosan. Heves megyében egy ember sérült meg, amikor összeütközött két személygépkocsi Maklár és Füzesabony között. Komárom-Esztergom megyében a 13-as úton Nagyigmánd és az autópálya között egy nyári gumikkal felszerelt kamion elakadt az úton.

Pest megye területén a délutáni-esti órákra 10-15 centiméter hó is eshet, ezért narancssárga riasztást rendeltek el. Vecsés környékén, a 4-es elkerülő úton egy koccanáshoz riasztották a tűzoltókat, Csobánkán, a Béke úton pedig egy busz csúszott árokba. Személyi sérülés nem történt.

Az Útinform tájékoztatása szerint az autópályákon nincsenek komolyabb problémák, általában sónedves, néhány helyen latyakos a burkolat. A lehajtókban azonban fokozott figyelemmel kell haladni, hiszen ezeken a helyeken még nem sikerült mindenhol megtisztítani az utat.

Felhívták a figyelmet arra: az Ausztriába tartók csak téli gumival induljanak útnak, hiszen e nélkül az osztrák hatóságok visszafordíthatják az autósokat, a hófödte hegyi utakon pedig a hólánc használatát is ellenőrizhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik