Belföld

Egyszerre szavaznak a pécsiek országgyűlési és EP-képviselőről

Várhatóan egy napon, június 7-én vasárnap lesz a Toller László gondnokság alá helyezése miatt szükséges pécsi időközi országgyűlési képviselő-választás valamint az európai parlamenti választás az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő délutáni döntése értelmében.

Az időpontot korábban a Baranya megyei 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság javasolta az OVB-nek. Június 7. a legkésőbbi időpont volt, amikorra ki lehetett írni a választás első fordulóját, ám – ha lesz második forduló – akkor azt a határidő lejárta után két héttel tartják.

Toller László, a Baranya 3. számú országgyűlési választókörzetének képviselője február 12-én került “cselekvőképességet kizáró gondnokság” alá, miután jogerőssé vált a Szigetvári Városi Bíróság január 21-i határozata.

A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén második fordulót tartanak; ekkor az érvényességi küszöb már csak 25 százalék. Ha ezt sem érné el a választói részvétel, akkor újabb időközi választást írnak ki.

Az Európai Unió 27 tagállamában június 4. és 7. között tartják az európai parlamenti választásokat. Magyarországon várhatóan június 7-re írja ki a köztársasági elnök az EP-választást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik