Belföld

Betemeti a hó az országot

Súlyos mínuszok és intenzív havazás várható hétfőn. A legtöbb hó a Dunántúl északi részén lehet, délnyugaton havas eső eshet. Az autópályák tiszták, de az alsóbbrendű utakat mindenhol hó borítja.

Hétfőn északnyugat felől tovább vastagszik a felhőzet, nyugat felől egyre többfelé várható változó intenzitású havazás. A nagyobb mennyiség a Dunántúl északi részén várható, itt akár 5-8 centiméter friss hó is hullhat. A délies szél mérsékelt marad. A hétfő délelőtt várható hőmérséklet: -7, -2 °C.

Délután eleinte túlnyomóan borult idő lesz, az ország nagy részén ismétlődő havazással, délnyugaton akár havas eső, eső is lehet, majd nyugaton, délnyugaton átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet, néhol a nap is kisüthet. Az éjszakához képest kevesebb hó várható, a nagyobb mennyiség északkeleten valószínű.

Részletesebb előrejelzésért kattintson az FN időjárás aloldalára!

A déli, délnyugati szél a Kisalföldön északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 fok körül alakul, de délnyugaton 5 fok közelébe emelkedhet. A hétfő délután várható hőmérséklet: -2, 5 °C.

Úthelyzet

Az Útinform ügyeletese, Kemenesi Judit az MTI-nek elmondta: elzárt település egyelőre nincs az országban. A Kisalföldön és a Bakonyban okoz a legtöbb gondot a hó, itt a főutak is havasak, latyakosak. Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád és Heves megyében vékony rétegben latyakos vagy a kiszórt sótól nedves a burkolat. Reggel nyolc órára pedig Borsodban is “elkezdett fehéredni” az úthálózat. Az alsóbbrendű utakat mindenhol hó borítja – fűzte hozzá.

Legyen FN-Tudósító!

Ha van fotója, videója a helyi hóhelyzetről, akkor töltse fel az FN-Tudósítóba! Kerüljenek felvételei címlapunkra!

Az autópályákon nincsenek komolyabb problémák, általában sónedves, néhány helyen latyakos a burkolat. A lehajtókban azonban fokozott figyelemmel kell haladni, hiszen ezeken a helyeken még nem sikerült mindenhol megtisztítani az utat – mondta.

Nagyobb baleseteket a reggeli órákban nem jelentettek az utakról, csak kisebb koccanásokról, árokba csúszott autókról érkeztek hírek – fűzte hozzá. A fődiszpécser rámutatott, hogy az Ausztriába tartók csak téli gumival induljanak útnak, hiszen e nélkül az osztrák hatóságok visszafordíthatják az autósokat, a hófödte hegyi utakon pedig a hólánc használatát is ellenőrizhetik.

Budapest útjai

A Fővinform ügyeletese, Vizelyi Márta az MTI-nek kiemelte: Budapest főútjai vizesek, helyenként latyakosak, de járhatóak, a mellékutak havasak, csúszósak. Nagyobb balesetekről a reggeli órákban nem érkezett jelentés – tette hozzá.

A közterület-fenntartó tájékoztatása szerint hetven munkagépük dolgozik a fő közlekedési utak megtisztításán. Az FKF arra kéri a háztulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól – tette hozzá Horváth László helyettes szóvivő.

A BKV fődiszpécsere arról tájékoztatta azt MTI-t, hogy a tömegközlekedés rendben elindult hétfőn hajnalban, a kora reggeli órákban nem okozott fennakadást a hóesés.

Kis késések Ferihegyen

Ferihegyen csak kisebb, öt-tíz perces késésekre kell számítani, a havazás nem okozott eddig fennakadást a repülőtér működésében. A minimális késéseket az okozza, hogy jelenleg csak az egyik kifutópályát tudják használni a karbantartási munkálatok miatt – mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik