Belföld

Anti-Operabálózók lepték el az Andrássy utat

Előállított hét embert a rendőrség szombat este a budapesti Operaház előtt, az Operabállal egy időben tartott demonstráción - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Öt embert garázdaság szabálysértése miatt állítottak elő a rendőrségi közlemény szerint, azután, hogy a tüntetésen megjelent tömegből harminc-negyven fő a színpadon elhangzott felszólításra átvonult az Andrássy úton az Operaház elé és be akart menni a rendezvényre.

Miután a szervezők arról tájékoztatták a rendőrséget, hogy a csoport akadályozza a zárt körű rendezvény menetét, a demonstráció biztosítására kivezényelt rendőrök távozásra szólították fel őket. A csoport a rendőri felszólítás ellenére sem távozott, ezután a rendőrök visszaszorították őket az Operaház közvetlen előteréből a Dalszínház utcáig, s öt embert előállítottak közülük – áll a BRFK közleményében.

Személyazonosságának megállapítása céljából állítottak elő egy férfit, aki a közlemény szerint közízlést sértő hiányos öltözetben felállt az épület lépcsőjére és az épületbe is bement.

Bűncselekmény elkövetésének gyanújával állítottak elő egy nőt, aki az Andrássy úton közlekedő autók között kelt át az út túloldalára, s a vele szemben intézkedő rendőrt lökdöste és feléje rúgott.

Vida Katalin, az Operabál sajtóreferense elmondta: a demonstráció résztvevői közül néhányan megindultak az épület felé, de a rendőrök visszatartották őket és több tüntetőt előállítottak.

Az ATTAC Magyarország Egyesület és a Dolgozói Aktív Centrum (DAC) Baráti Kör szervezett utcabált az Operaház épületével szemben lévő oldalon azzal a céllal, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a társadalmi igazságtalanságokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik