Belföld

Népszavazást kezdeményez Csepelen a Fidesz

Népszavazást kezdeményez a Fidesz-KDNP Csepelen, s ehhez a Fővárosi Bíróság másodfokú jogerős döntése is alapot ad - jelentette be pénteken a pártszövetség helyi frakcióvezetője, Németh Szilárd pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Arról szeretnék megkérdezni a választópolgárokat, egyetértenek-e azzal, hogy a XXI. kerület önkormányzati képviselő-testülete a Csepel SC alapítvány Béke téri, Duna parti ingatlanain kizárólag sportcélú fejlesztést engedélyező kerületi szabályozásról alkosson helyi rendeletet.

A második kérdésük az, hogy a választópolgárok egyetértenek-e azzal, hogy a kerület önkormányzati képviselő-testülete a Ráckevei-Soroksári-Duna-parton, a Gubacsi híd és a Királyerdő utca közötti területen kizárólag közcélú, intézményi és zöldterületi fejlesztésről alkosson rendeletet, úgy, hogy a zöldterületi arány legalább 80 százalékos legyen.

A harmadik kérdés az lenne, hogy a választópolgárok egyetértenek-e azzal, hogy a kerületi képviselő-testület kezdeményezze a fővárosi önkormányzatnál, hogy 2010 január 1-jétől térítésmenetesen adják át a csepeli Weiss Manfréd kórház fenntartói és vagyonkezelői jogát a csepeli önkormányzatnak.

Németh Szilárd elmondta: azt javasolják, hogy a népszavazást az európai parlamenti választások várható időpontjában, június 7-én bonyolítsák le. Ez egyebek között azt jelentené, hogy a demokratikus döntéshozatal melletti kiállás pénzügyi megtakarítást is hoz magával, hiszen így csak a népszavazási kérdőívek kinyomtatása jelentene plusz költséget – hangsúlyozta.

Németh Szilárd elmondta, hogy 6300 szavazópolgár, a szavazókorú lakosság 10 százaléka aláírására van szükség ahhoz, hogy a népszavazást kiírják. Az aláírásgyűjtést már megkezdték – jelezte. A csepeli választási iroda vezetője, Szeles Gábor arról tájékoztatott, hogy a Fővárosi Bíróság az aláírásgyűjtő ívek hitelesítése tárgyában új eljárás lefolytatására utasította. Az aláírásgyűjtő ívek hitelesítéséről a csepeli választási iroda vezetője a jogszabályban megállapított határidőn belül dönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik