Belföld

MSZP: komoly a tanácstalanság a Fideszben

Az MSZP szerint komoly a tanácstalanság és a bizonytalanság a Fideszben amiatt, milyen válságkezelő intézkedésekre van szükség - mondta Mesterházy Attila pénteken Budapesten annak kapcsán, hogy másodjára halasztották el Orbán Viktor Fidesz-elnök évértékelő beszédét.

Azt kérjük Orbán Viktortól, amennyiben lesz évértékelő beszéde március 6-án, hogy ismertesse a Fidesz válságkezelő javaslatait, de ha ez nem megy, fejtse ki álláspontját a tervezett kormányzati intézkedésekről – közölte a frakcióvezető-helyettes.

Mesterházy Attila közölte: azt is várják a Fidesztől, hogy adjon egyértelmű választ arra, hajlandó-e bármilyen formában együttműködni Magyarország érdekében. Szavai szerint az ország érdekében fontos lenne az összefogás, mert a válság és annak hatásai átnyúlnak a választási ciklusokon, ezért az intézkedéseknek is ciklusokon át kell hatniuk.

A politikus szerint az elmúlt napokban sem Orbán Viktortól, sem Navracsics Tibor frakcióvezetőtől, sem más vezető fideszes politikustól nem hallottak arról, mit tennének jelen helyzetben, csak annyit tudtak mondani, hogy amit a kormány javasol, az rossz. Úgy vélte, ha a Fidesznek nincs átfogó, koherens programja, akkor a kormány javaslatairól kellene megmondania, mit gondol és ami szerinte rossz, azt mivel helyettesítené.
Mesterházy Attila utalt arra, hogy a Fidesz elnöke tavaly szeptember 19-én azt mondta, pártja akár már holnap reggel készen áll a kormányzásra.

“Ha ez igaz, akkor felettébb érthetetlen, hogy hogy nem létezik a Fidesznek még konkrét, átfogó programjavaslata arra, hogy ebben a jelenlegi világgazdasági helyzetben mit ajánlana az ország polgárainak” – vélekedett. Megjegyezte, egy párt nem akkor áll készen a kormányzásra, amikor meg tudja mondani, kiből milyen miniszter, államtitkár lesz, hanem ha meg tudja mondani, milyen programmal vezetné ki az országot a válságból.
Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a Fidesz nem látja értelmét, hogy reagáljon a Mesterházy Attila által elmondottakra.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerdán közölte: március 6-án lesz Orbán Viktor évértékelője a korábban bejelentett február 20. helyett, a kéthetes csúszást a Fidesz elnökének nemzetközi tárgyalásaival indokolta.
Ez már a második időpont-módosítás. Először február 18-án tartották volna a Fidesz elnökének tizenegyedik országértékelését, majd ez a dátum február 20-ra módosult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik