Belföld

Illegálisan használnak rákgyógyszereket

Nehéz helyzetbe hozott sok rákbeteget egy miniszteri rendelet, mert a különleges gyógyszerek rendelését a szakma szerint kivitelezhetetlen eljáráshoz kötötte, az egészségügyi tárca egyeztetést kezdett - írta a Népszabadság.

Az új rendelet kimondja, hogy más kórképre engedélyezett gyógyszereket csak úgy használhatnak gyógyításra, ha a kórházak először az Országos Gyógyszerészeti Intézethez fordulnak, amelynek, ha sürgősséget kérnek, 48 órán belül kell válaszolnia. Ezután újabb kérelem következne, amelyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kérik a gyógyszeres kezelés finanszírozását. Mindezt pedig minden betegnél meg kell ismételni, igaz, akkor már gyorsított a folyamat.

A szakma szerint ugyanakkor a nyelőcsődaganatra nincs is más terápia, csak ilyen, egyébként más betegségre törzskönyvezett gyógyszer, de kritikus a gyomor, a prosztata, a vese, húgyhólyag kezelésének a helyzete is, akárcsak a hasnyálmirigy, epehólyag, epeutak, az emlő, a petefészek gyógyítása. A lapnak nyilatkozó orvosok azt mondják egyelőre mindenki megkapja a szükséges gyógyszereket, még akkor is, ha ezzel az intézmények jogszabályt sértenek.

Székely Tamás miniszter szerint végig kell nézni a több száz protokollt, s megnézni, van-e elfogadott nemzetközi gyakorlat, egyszerűbb eljárás. Ahol azonban nincs, ott a miniszter óvatosságra int. Azokban az esetekben, ahol az alkalmazott gyógyszer egyébként és máshol szokásos, és csak egyéb okok miatt nincs engedély, esetleg nem szükséges a legszigorúbb eljárás. Az egészen új készítmények esetében azonban elképzelhetetlen az automatikus engedélyezés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik