Belföld

Megizzasztja a rendőrséget a Cozma-gyilkosság nyomozása

Írásos figyelmeztetés, főkapitányi bocsánatkérés, bővülő gyanúsítotti kör – ez jellemzi a veszprémi kézis, Marian Cozma gyilkosa utáni hajszát. Lapunk összeszedte, milyen kacskaringói voltak eddig a nyomozásnak.

Bár a hét elején jónak ítélte saját munkáját a Veszprém megyei rendőrség, a Cozma-gyilkosság nyomozásával kapcsolatban – mégis úgy tűnik, egymásnak ellentmondó dolgok is kiderülnek. Az első problémát a körözések kiadása jelentette, ugyanis Bencze József országos rendőrfőkapitány az Országgyűlés rendészeti bizottsága előtt azt mondta, hogy a Marian Cozma veszprémi kézilabdázó „feltételezés szerinti gyilkosai” ellen azért adta ki késve a rendőrség az európai elfogatóparancsot, mert „a veszprémi városi bíróság bíráját a rendőrség órákon át nem tudta elérni”, a döntéshez nem találtak bírót.

időpontok

Az országos körözést 2009. február 8-án R. Sándor ellen 19.13-kor, Sz. Ivánnál 19.37-kor, N. Győzőnél pedig 23.52-kor rendelték el. Az európai elfogatóparancsot pedig R. esetében 21.43-kor, Sz-nél 21.48-kor, míg N-nél 2009. február 9. 00.33-kor adták ki.

A Veszprém Megyei Bíróság azonnal kifogásolta az elhangzottakat, közleményük szerint a híváslistákon nem volt nyoma, hogy a rendőrség egyáltalán próbálkozott volna az ügyeletes bíró elérésével, a bíróság és a rendőrség közti húsz métert pedig – a jelek szerint – egyik rendőr sem tette meg időben.

A főkapitány végül vizsgálatot rendelt el az ügyben, amely alátámasztotta, a bíró elérhető lett volna, így Bencze József bocsánatot kért a városi bíróság elnökétől, s jelezte, alkalomadtán ezt személyesen is megteszi. Bolcsik Zoltán, Veszprém megye rendőrfőkapitánya pedig írásos fegyelmit kapott Bencze József országos rendőrfőkapitány félretájékoztatásáért.

Bolcsik nem nyilatkozik

Bolcsik Zoltán Veszprém megyei főkapitány csütörtökön az MTI-nek kijelentette: “nem tudok fegyelmi ügyről, semmilyen szinten nem érintett, ezt nem tudom megerősíteni”. Egyébként pedig személyi ügyekben kizárólag csak az országos rendőrfőkapitány jogosult nyilatkozni – jegyezte meg.

Előre szóltak

Nem tisztázott az ügyben, hogyan lehet, hogy az osztrák rendőrök előbb állították meg Ausztriában R. Sándor autóját, mint hogy kiadták ellene a körözést. Az ORFK által nyilvánosságra hozott Körözésirányító Rendszer adatai szerint R. európai elfogatóparancsát február 8-án 21.43-kor adták ki, a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint viszont ezen a napon már 20.50-kor feltartóztatták Ausztriában R. Sándor autóját.

Váradi Piroska, a Veszprém megyei rendőrség szóvivője az FN-nek elmondta, a magyar nyomozók telefonon értesítették az osztrák hatóságokat a menekülő R-ékről. A szóvivő szerint ezt teljesen jogszerűen megtehették a rendőrök, mert erre mind az uniós, mind az osztrákokkal lévő bűnügyi együttműködést szabályozó törvény lehetőséget ad.

Növekvő körben

A nyomozás problémáit gyarapította a gyanúsítottak egyre növekvő száma. A rendőrség ugyanis kezdetben három embert keresett, később négy gyanúsítottról beszéltek, majd szerdán már az ötödik feltételezett tettest fogták el.

Bencze József ezzel kapcsolatban azt mondta, nem lát ellentmondást, mert a rendőrség az első órákban intézkedett, elrendelte a körözéseket, és több mint hetven tanút kérdezett ki. A bizonyítékok értékelése után pedig „bővült a kör még egy személlyel” – tette hozzá. A negyedik gyanúsított csoportos garázdaság gyanúja miatt van őrizetben.

A főkapitány hangsúlyozta: a nyomozóhatóság rekonstruálta „mi és hogyan történt”, és ennek eredményeként „lesznek további őrizetbe vételek”.

Megvan az ötödik

Szerdára el is fogták a Cozma-gyilkosság – lehetséges – ötödik gyanúsítottját, B. Csaba 47 éves zalaegerszegi lakost, arról egyelőre nincs hír, szélesedik-e még a gyanúsítottak köre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik