Belföld

MDF: nincs a rendőrségnek politikai képviselete

A gazdasági és a szociális problémák mellett a közbiztonság is romokban hever, ezért van itt az ideje az önálló Belügyminisztérium visszaállításának - mondta Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) parlamenti frakcióvezetője miskolci sajtótájékoztatóján.

A bűnözés egyre inkább terjed, a rendőrség pedig egyre kevésbé tud a kihívásoknak megfelelni – hangsúlyozta Herényi Károly, aki szerint a korábbi években nagy hibák történtek. Szerinte a legsúlyosabb hiba talán az volt, hogy a kormány 2006-ban megszüntette az 1867 óta működő Belügyminisztériumot.

A Belügyminisztérium megszüntetése azt eredményezte, hogy kormányzati szinten a rendőrség politikai képviselete nincs megoldva. Az MDF ezért határozottan követeli a Belügyminisztérium visszaállítását.

A szaktárca visszaállítása mellett elengedhetetlen a rendőrőrség létszámának növelése jelentette ki, hozzátéve: a jelenlegi 45 ezres rendőrségi létszámot legalább 60 ezerre kellene növelni. A mostani rendőri állomány létszáma nem elegendő, vannak olyan települések, ahol nincs rendőr, nincs rendőrőrs – tette hozzá.

Az MDF politikusa szerint mindenféleképpen folytatni kell a még az Antall-kormány idejében megkezdett rendőrőrsprogramot. Boross Péter akkori belügyminiszter idején ez a program 450-500 rendőrőrs felállítását tűzte célul, ebből kevés valósult meg – hívta fel a figyelmet. Most itt az ideje, hogy ez az őrsprogram folytatódjék, a rendőrségnek nem kétmilliárd forintot kellene adni, hanem legalább hat-tízmilliárd lenne szükség ahhoz, hogy minden feltételnek megfeleljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik