Belföld

Gyurcsány: a nyugdíjasok értik a kormányt

A nyugdíjas-szervezetek képviselői értik a kormány által javasolt, a nyugdíjakat érintő változtatásokat, azokat tudomásul veszik, de a részletekről még egyeztetni szeretnének - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután a nyugdíjreformról konzultált az idősügyi tanács tagjaival.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, az idősügyi tanács titkára az egyeztetést követően azt mondta: a nyugdíjas szervezetek egybehangzóan támogatták a 65 évre való korhatáremelést, de a 13. havi nyugdíj jövőjéről és a nyugdíjszámítás módjának megváltoztatásáról további konzultációt kértek.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a nyugdíjas szervezetek képviselő pontosan értették, ahhoz, hogy most és a jövőben is tudjanak nyugdíjat fizetni, meg kell őrizni a munkahelyeket.
A megbeszélésen a szervezetek azt mondták, hogy tudomásul tudják venni, el tudják fogadni a kormány javaslatait, de még egyeztetni szeretnének a részletekről – idézte a kormányfő a találkozón elhangzottakat.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a magyar főrendek 1741-es, Mária Teréziának tett nyilatkozatukban a pozsonyi országgyűlésen életüket és vérüket ajánlották fel, a nyugdíjasok most ennél is többet tettek, azt mondták, felajánlják életüket és vérüket, és ha kell akkor zabot is fognak hozni.

A kormányfő kiemelte: a nyugdíjkassza 2.800 milliárd forintjából az állam minden évben 500-600 milliárd forintot áll.

Korózs Lajos, államtitkár a találkozót követően azt mondta: a 13. havi nyugdíjat érintő változások kapcsán a szervezetek többféle álláspontot is megfogalmaztak, de egyetlen egy szervezet sem utasította el kategorikusan ennek a juttatásnak a beépítését az alapnyugdíjba.

Az államtitkár felidézte, hogy a megbeszélésen Gyurcsány Ferenc hitet tett amellett, hogy gazdásági recesszió idején sem lehetnek vesztesek a nyugdíjasok, az értékőrzést ekkor is meg kívánja tartani a kormány.

A kabinet tervei szerint, ha nem növekszik a gazdaság, az infláció mértékével akkor is növelik a nyugdíjakat, ha pedig nő a gazdaság, akkor abból is részesülnek – mondta az államtitkár, hozzátéve: a szervezetek képviselői azt kérték, hogy ennek a megoldásnak a belső arányáról konzultáljanak még.

Korózs Lajos kiemelte: szakértői szinten a jövő héten folytatódnak a konzultációk, és a jogszabálytervezetek benyújtása előtt, vélhetően március közepén, újból egyeztet majd a kormány az Idősügyi Tanáccsal. Az államtitkár kijelentette: a kormány által javasolt változtatásokkal 2050-ig fenntartható a nyugdíjrendszer.

A kormány tervei szerint a 2009-ben nyugdíjba lépők már nem kapnák meg a 13. havi nyugdíjat, az addig nyugdíjba vonulóknak pedig ez a juttatás havonta épülne be az ellátásba, de csak a 62 éven felüliek számíthatnak a maximum 80 ezer forint értékű 13. havi nyugdíj beépítésére.

Az új nyugdíjszámítási rendszer 2010-től indulna. A kormány azt javasolja, hogy a nyugdíjszámítást – a svájci indexálás megtartása mellett – kössék össze a gazdasági növekedéssel.

A kabinet elképzelései szerint hosszú átmenettel, lassan, 2016-tól évente négy hónappal növekedne a nyugdíjkorhatár, így 2025-ben léphetne érvénybe a 65 éves korhatár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik