Belföld

Önkormányzatokat vert át a pályázatíró cég

Több tucat, egyes becslések szerint akár negyven önkormányzat járt pórul egy pályázatíró céggel, amely segítséget ígért nekik százszázalékos, vissza nem térítendő támogatás megszerzéséhez sokmilliárdos csatornafejlesztéseikhez - írja a Népszabadság.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint a RoBa Millenium Kft. január végére ígérte “a sikertörténetet”, az első támogatási szerződések megkötését, ehelyett az önkormányzatoknak egyelőre csak további ígéretekkel kell beérniük. A RoBa jogi képviselője, Zakor Mária ügyvéd nem volt hajlandó nyilatkozni a lapnak. Kérdéseiket Nemcsók János -, aki a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként korábban a településeknek ajánlotta a konstrukciót, igaz figyelmeztetve is azokat, hogy tájékozódjanak alaposan – is elhárította, mondván, még mindig bízik abban, hogy a kft. február végéig teljesíti vállalásait. Rendőrségi vizsgálatok is folynak az ügyben.

Sülysáp tavaly év végén tett feljelentést. Rád a napokban juttatja el feljelentését a hatóságokhoz, a Pest megyei település ezen kívül az országban fellelhető összes, RoBával kapcsolatos fontos dokumentumot feltette honlapjára.

Csecserics István, a Pest Megyei Főügyészség helyettes vezetője a lapnak elmondta, Sülysáp feljelentése alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly december 1-jén rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt. A minden részletre kiterjedő felderítés szakértők bevonásával akár egy évig is eltarthat. A Hajdú-Bihar megyében ugyanilyen jogcímen zajló nyomozás április 17-én zárulhat le – mondta el a rendőrségi felderítés törvényességi felügyeletét ellátó megyei főügyészség helyettes vezetője, Jónásné Pocsai Edit.

A nyomozás jelenlegi állása szerint külföldi cégek magyarországi, de törvénytelen pénzkihelyezéséről, hamis okiratok alapján történt váltókibocsátásokról van szó. Az ügynek számos érintettje van, közülük az egyik a RoBa Kft. Az esetleges “önkormányzati vonalat” a nyomozásnak kell kiderítenie – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik