Belföld

Der Standard: kettős lépéskényszerben a magyar szocialisták

A Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták kettős lépéskényszerben vannak - állapítja meg a Der Standard liberális osztrák napilap szerdai elemzésében, amely a magyar kormányfő által előterjesztett reformcsomaggal foglalkozik.

Az újság emlékeztet arra, hogy tavaly ősszel, amikor az ország majdnem az államcsőd szélére sodródott, egyfajta megállapodás létezett a szocialista kormány és a Fidesz között: aki a válság közepette sokat provokál, az veszít. Január vége óta ennek azonban vége. A Fidesz újra megtalálta harcias hangját, és előrehozott választást követel. A kormány viszont ellenáll, és ezen a héten messze ható reformprogramot terjesztett elő.

A szocialisták mindeközben kettős lépéskényszerben vannak. Tavaly április óta Gyurcsány kisebbségi kormányt vezet, vagyis rá van utalva egy másik párt – csak a liberálisok vagy az MDF középpárt jöhet szóba – támogatására. Egyidejűleg a miniszterelnök nyakán ott ül a Nemzetközi Valutalap (IMF) – mutat rá a cikk, utalva arra, hogy októberben mintegy 20 milliárd eurós hitelkeretet kapott az ország az IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól. Ellentételezésként Budapest kötelezettséget vállalt reformok bevezetésére és szigorúbb költségvetési fegyelem betartására. Az államháztartási hiány legföljebb a hazai össztermék 2,9 százalékára rúghat.

A Der Standard véleménye szerint a kormány által beterjesztett reformcsomagra is az államháztartási fegyelem nyomja rá a bélyegét. Ugyanis miközben az EU többi részében konjunktúraélénkítő intézkedéseket hoznak, Magyarország játéktere gyakorlatilag nulla – adja meg a magyarázatot, majd fő vonalakban ismerteti a javasolt intézkedéseket.

Politológusokra hivatkozva azt írja, hogy mivel a liberálisok szörnyű rosszul állnak a közvélemény-kutatásokban, meg fogják szavazni a csomagot, aminek köszönhetően a kormány bizonyosan kihúzza a jövő tavasszal esedékes rendes választásig. A felmérésekből kiviláglik az is, hogy a Fidesz viszont miért veti el a reformtervet. A szocialisták eddig némileg növelni tudták támogatottságukat annak révén, hogy a válságmenedzser szerepében léptek fel. Csakhogy a Fidesz továbbra is őrzi kétharmados fölényét a közvélemény-kutatásokban, következésképpen megengedheti magának, hogy elutasítsa az együttműködést.

A lap úgy látja, hogy ha Gyurcsánynak sikerül is keresztülvinnie programja fennmaradó részét, és nem kerül sor előrehozott választásra, a következő hónapok politikai vitáinak középpontjában valószínűleg az IMF-hitel ügye áll majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik