Belföld

Nem változnak az APEH céljai

Nem változnak az idén az adóhivatal kiemelt vizsgálati területei, a tavalyi évhez hasonlóan fokozottan ellenőrzik például az újonnan alakuló vállalkozásokat, a jövedelem-, illetve nyereségminimum alatt vallókat, a magánszemélyek vagyongyarapodását és továbbra is nagy hangsúlyt kap a feketefoglalkoztatás kiszűrése.

Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke hangsúlyozta: az APEH a válságra tekintettel nem szüneteltetheti ellenőrzési, végrehajtási tevékenységét.
Nincs számszerűen megfogalmazott elvárás arra vonatkozóan, hogy az APEH mennyi adóhiányt állapítson meg, s az adóhatóságon belül sincs ilyen érdekeltség – jelentette ki Szikora János.

Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese ismertette: az adóhatóság a 2008-ban befejezett több mint 317 ezer ellenőrzés során 468 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, amihez 304 milliárd forint szankció kapcsolódott. Az előző évben az APEH 357 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg, amihez 212 milliárd forint bírság társult.

A legnagyobb, 131,7 milliárd forintos adóhiányt – a korábbi évekhez hasonlóan – az áfa-minimalizálók vizsgálata során tárták fel a revizorok. A vagyonosodási vizsgálatok 32 milliárd forint, az adózói életutak elemzése 71,8 milliárd, az értékesítési láncolatok vizsgálata 18,9 milliárd, a hulladékkereskedelem ellenőrzése 4,5 milliárd forint, a tb járulékoké 13,9 milliárd adókülönbözetet tárt fel, míg a központosított ellenőrzések nyomán 86,6 milliárd forintnyi megállapítás született.

A feketegazdaság fehérítése az ellenőrzés eszközeivel továbbra is elsődleges cél – mondta Varga Lászlóné. Így az idén is folytatódik az új vállalkozások, a többszörösen székhelyet változtató, illetve tulajdonost váltó, az adóbevallás benyújtását mellőző, a tartósan veszteséges, több éven keresztül jelentős tagi kölcsönnel működő, nagy összegű adóhátralékot felhalmozó társaságok vizsgálata.

Kiemelt figyelmet fordít az APEH az azonos székhellyel, tulajdonosi körrel, ügyvezetővel, kézbesítési megbízottal rendelkező adóalanyokra is. Ha az APEH szándékos adókikerülést állapít meg, az ellenőrzést kiterjesztik a vizsgált adózó tulajdonosainak, illetve képviselőinek érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásokra is, vagyis megkeresik a pénzt. A feketegazdaság elleni fellépés egyik fontos területének tekinti az adóhatóság a vállalkozások által elszámolt szolgáltatások (például bérleti díj, reklám- és marketing költség) mögötti teljesítmény valóságtartalmának vizsgálatát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik