Belföld

Kiderülhet mit tervez Gyurcsány

Délelőtt a kormány, majd az MSZP elnöksége és a frakció ülésezik, hogy egyeztessen az adó-, a szociális és foglalkoztatási rendszer átalakításának végleges lépéseiről.

Az elmúlt hetekben az intézkedéscsomag több eleme is nyilvánosságra került, de a végleges változat csak ezen egyeztetések eredményeként alakul ki. Azt már lehet tudni, hogy a kormányülést követően, várhatóan 15.00 órakor Daróczi Dávid kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig a parlament tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn jelenti be a világgazdasági válság magyarországi hatásai kapcsán szükséges intézkedéseket.

Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti felszólalását követően három országos televízió is sugározza a kormányfő rövid beszédét, amely a közszolgálati, valamint két kereskedelmi csatorna műsorán is látható lesz. A miniszterelnök ebben az Országgyűlés előtt a nap folyamán ismertetett kormányzati intézkedéseket és terveket foglalja össze röviden. A kormányfő beszédének célja, hogy közvetlen tájékoztatást adjon arról, amit az elmúlt húsz év legátfogóbb és legmélyebb, Magyarország megújításaként és átalakításaként harangozott be a kormány.

Korábban Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a GDP-hez mérten a magyar állam 2011-ig egy-két százalékkal csökkenti kiadásait, miközben a munkavállalók 90 százaléka az alacsony személyi jövedelemadó-kulccsal fog adózni.

A változások nyomán a vállalkozások profitját és bérköltségeit érintő legfontosabb adók és járulékok – a társasági adó, a tb és az szja – együttes mértéke összehasonlítva a cseh, a szlovák és a lengyel szintekkel, a legversenyképesebb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik