Belföld

Raffaelt hozzák, Sztojka tagad

Az osztrák hatóságok gyorsított eljárásban adják ki Magyarországnak a Marian Cosma meggyilkolásával vádolt Raffael Sándort. A szintén gyanúsított Sztojka Iván tagadja, hogy köze lenne a bűntényhez. Az Adevarul című román lap szombati számában arról ír, hogy a tragédia közelebb hozhatja a magyar-román megbékélést.

Gyorsított eljárásban adják ki az osztrák hatóságok a Grazban fogva tartott Raffael Sándort és Németh Győzőt, akik alaposan gyanúsíthatók Marian Cosma, a veszprémi kézilabda csapat beállósának meggyilkolásával.

Raffaelt és Némethet még vasárnap menekülés közben fogta el Ausztriában a rendőrség az A2-es autópályán.

A veszprémi Patrióta bárban vasárnap hajnalban egy nagyobb társaság szóváltásba keveredett az MKB Veszprém ott szórakozó kézilabdázóival, majd a kirobbant veszekedésben meggyilkolták Marian Cozmát, a sportklub és a román válogatott kézilabdázóját, két sportoló pedig – a horvát Ivan Pesic kapus és a szerb Zarko Sesum irányító játékos – életveszélyes, illetve súlyos sérüléseket szenvedett.

Szurkolók a temetésen (Fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA!

Szurkolók a temetésen (Fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA!

Sztojka tagad

Közben előzetes letartóztatásba helyezte a veszprémi városi bíróság szombaton Sztojka Iván 27 éves enyingi lakost, mert alaposan gyanúsítható a vasárnap hajnalban Veszprémben elkövetett bűncselekményben való részvétellel.

Drescher Ivor, Sztojka Iván ügyvédje pénteken azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy védence nem tagadja, hogy a bűncselekmény helyszínén járt, azt sem, hogy részt vett garázda jellegű cselekményben, azt viszont nem ismeri be, hogy az emberölés és a súlyos testi sértés bűntetteknek részese lenne. Vallomása szerint azt nem is látta, hogy ezeket kik követték el – nyilatkozta az ügyvéd.

Segíthet a magyar-román megbékélésben

A veszprémi tragédia a románok és a magyarok közötti történelmi megbékélést fémjelezheti – írja szombati számában az Adevarul című napilap Marian Cozma, az MKB Veszprém egykori kézilabdázójának meggyilkolása kapcsán.

A szombaton megjelent valamennyi román újság beszámol a múlt hétvégén egy veszprémi szórakozóhelyen meggyilkolt román sportoló temetéséről. Az Adevarul című napilapban Grigore Cartianu főszerkesztő úgy véli, hogy Marian Cozma tragédiája nem csak az ilyen pillanatokban románok és magyarok között megnyilvánuló emberi szolidaritást állította reflektorfénybe, hanem a két nép közös sorsára is rávilágított.

Cozma búcsúztatása (fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA!

Cozma búcsúztatása (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA!

A szerző szerint közös értéknek számít, hogy a románokat és a magyarokat egyaránt felháborította a veszprémi gyilkosság. A közös gazdasági érdekek mellett a románokat és a magyarokat fenyegető veszélyek is közösek – írja a szerző. Hozzáteszi: a magyar rendőrség egy bűnöző bandához tartozó személyeket gyanúsít a gyilkosság elkövetésével, ilyen szerveződések pedig Románia több nagyvárosában is működnek.

Szintén az Adevarulban olvasható George Stanca román közíró cikke, aki úgy véli: a tragédia következtében megható a négy nemzet (magyar, román, szerb és horvát – a tud.) szolidaritása, amit ezer politikus sem lenne képes megteremteni.

Az Evenimentul Zilei című napilap egy egész oldalon foglalkozik a témával. Az összeállítás jelentős része a Magyar Hírlap-bojkott ellen szervezett budapesti tiltakozó akciót ismerteti Harci és fasiszta zászlókkal tüntettek a magyar fővárosban címmel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik