Belföld

MSZP: Orbán tisztességtelen

Gyurcsány Ferenc és az MSZP szerint Orbán Viktor tisztességtelenül járt el, amikor a bűnözéssel kapcsolatos etnikai összefüggéseket emlegetett; a Fidesz helyettes szóvivője szerint a közbiztonság romokban hever; Tóth Károly (MSZP) pedig azt üzente valamennyi politikusnak, hogy ne a rendőrség hitelének tönkretételével javítsák saját imázsukat.

Az MSZP választmánya egyetért Gyurcsány Ferenc pártelnökkel abban, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök tisztességtelenül járt el, amikor a bűnözéssel kapcsolatos etnikai összefüggéseket emlegetett – mondta Simon Gábor választmányi elnök szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Simon Gábor a választmány soron kívüli, a miniszterelnök részvételével tartott zárt ülése után úgy fogalmazott: “lehet, hogy azt gondolja Orbán Viktor, hogy ez népszerű, lehet, hogy ez szavazatot hoz, de hozzá kell tenni, hogy tisztességtelenséggel nem szabad támogatást szerezni”. A kormánypárti politikus szerint a magyarországi cigányság helyzete, az ebből fakadó feszültségek, gondok nem lehetnek a politikai zsákmányszerzés alapjai.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után azt mondta, cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak. Az ellenzéki pártelnök szerint súlyosbítja a bajt, ha nem mondják ki, hogy a cigány származású bűnelkövetők aránya napról napra növekszik.

Tóth Károly, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta: valamennyi megyei önkormányzat és megyei jogú város önkormányzata, amikor elfogadta helyben a megyei kapitányságok, helyi kapitányságok beszámolóját, egyhangúlag támogatták azt. Hozzátette: nem egy önkormányzat – köztük a veszprémi és a borsodi – külön megköszönték a rendőrség munkáját, és azt kérték, hogy ebben az évben is hasonló színvonalon lássák el faladatukat. Mindezek alapján kérdésként vetette fel, hogyha minden megyében és nagyvárosban a rendőrség kiváló munkát végzett, hogy lehet az egész rossz a Fidesz szerint.

“Üzenem minden politikusnak – kormánypártinak és ellenzékinek -, hogy a rendőrség tekintélye ma a magyar társadalomban lényegesen jobb, mint a politikusoké. Nem úgy kell javítani a saját imázsunkat, hogy tönkretesszük a rendőrség hitelét” – fogalmazott a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik