Belföld

Vízellátási problémák vannak Hajdú-Biharban

Sorozatos csőtörések után várhatóan pénteken este hat órára helyreáll a vezetékes vízszolgáltatás három hajdú-bihari településen: Tégláson, Hajdúhadházon és Bocskaikertben.

Hajdú Gábor, a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) főmérnöke szerint a többszöri csőtörést követően mintegy 25 méteres szakaszon kicserélték a vezetéket, s pénteken délután megkezdték a rendszer feltöltését.

24 ezer embert érintett

Tégláson és Hajdúhadházon már van víz, este hat órára pedig eléri a víz Bocskaikert vezetékrendszerét is – fűzte hozzá.
Magyar Béla, a TRV Zrt. vezérigazgatója a 24 ezer embert érintő, csaknem két napig tartó vízszolgáltatási nehézségekről elmondta: a kezelésükben lévő geszterédi regionális vízellátórendszer egyik, Hajdúhadház, Téglás és Bocskaikert települések ivóvíz ellátását biztosító távvezetéke szerdán este eltörött.

A javítás néhány órán belül megtörtént ugyan, de a víznyomás visszaállítását követően újabb helyen ismét eltört a vezeték. Ez a probléma a vezeték nyomás alá helyezése után egymás után még többször előfordult. Ebből adódóan a folyamatos javítás ellenére az érintett településeken akadozott a vízellátás, mert a javítások idejére ismét le kellett zárni a vízszolgáltatást – tette hozzá.

Megerősítették a szolgálatot

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a hiba gyors elhárítása érdekében a Hajdú-Bihar megyében dolgozó szakemberek mellé a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeieket is átirányították.

A javításhoz szükséges eszközök, gépek rendelkezésre álltak, de a munkát nehezítette, hogy az érintett szakasz egy laza lápos területen található, ami alulról nem tartja a vezetéket, és a javítást követően a víznyomás és a visszaállított műtárgyak súlya a 33 éves vezetéken újabb törést okozott és okozhat ezután is.

Évekkel ezelőtt cserélni kellett volna

A vízmű összesen 8 víztartályos kocsival, az érintett önkormányzatokkal közösen gondoskodott a lakosság vízellátásáról – jegyezte meg Magyar Béla.

Hozzátette: az elavult vezetékrendszer cseréjét már régóta szorgalmazzák. A beruházás szerepel az Európai Unió által támogatott, Észak-Alföldi Regionális Ivóvízminőség javító program második ütemében, így 2010-2013 között sor kerülhet a megvalósításra. Ezáltal elkerülhető minden hasonló, vezetéktörésből adódó vízellátási probléma.

A beruházáshoz azonban az érintett települések közreműködése is szükséges, s ebben az esetben a kivitelezéshez szükséges sajáterő költségvetési forrásból biztosítva lesz – mutatott rá a vezérigazgató.

Kis pánik

Az érintette településeken egyébként kisebb pánikot okozott a vízhiány – tapasztalat az MTI tudósítója. Többen kifogásolták, hogy az önkormányzatok nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot a vízhiányról, míg olyanok is voltak, akik nem találták a friss vízzel érkező lajtos kocsikat.

A vízművek szakemberei a rossz időjárási körülmények között is folyamatosan dolgoztak a helyreállításon. Hajdú Gábor főmérnök reményét fejezte ki, hogy a teljes nyomás alá helyezést követően nem lesz újabb csőtörés a 33 éves, azbeszt-cement vezetéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik