Belföld

Tüntettek a Kossuth téren

Mintegy két és fél ezer ember részvételével tüntettek "a Magyar Hírlapot ért miniszterelnöki támadás miatt, a sajtó- és véleményszabadság érdekében" Budapesten, a Kossuth téren.

A felszólalók többsége a miniszterelnök kemény bírálata mellett külön köszönetet is mondott Gyurcsány Ferencnek azért, hogy a lehető legjobb ingyenreklámot biztosította a lapnak.

Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa az összegyűltek előtt azt hangoztatta: Gyurcsány Ferenc alkalmatlan miniszterelnöknek, nagyobb károkozóként fog a történelembe bevonulni, mint Rákosi Mátyás. Farkas Félix a Lungo Drom képviseletében arról beszélt, hogy Bayer Zsolt írása nem sértő a cigányság számára.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája (Fotó: MTI)

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája (Fotó: MTI)

Szerinte Gyurcsány Ferenc a cigányság mögé bújva sértette meg a sajtó- és véleményszabadságot azáltal, hogy bojkottot hirdetett a Magyar Hírlap ellen. A Lungo Drom nevében lemondásra szólította fel a miniszterelnököt és kormányát.

Gyurcsány, a hibbant Néró?

Morvai Krisztina, a Jobbik európai választási listavezetője “hibbant Nérónak” nevezte Gyurcsány Ferencet. Ő azt köszönte a miniszterelnöknek, hogy lépésével ismét összehozta az embereket.

Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc átlépett egy határt: a rákosi-kádári időket idézve akarják “befogni a lap száját”.

Bayer Zsolt közíró beszédében úgy vélte, hogy Magyarországon a bajok akkor kezdődtek, amikor kitalálták azt, hogy a tolvajokat nem tolvajoknak, hanem megélhetési bűnözőknek kell hívni. Azt hangoztatta, Magyarországon már 700 éve cigánynak nevezik a cigányt, ennek így is kell maradni, “ők a barátaink”. Ugyanakkor a tanárokra támadókat, a gyilkosokat, a rablókat, a tolvajokat, akik adott esetben cigányok, cigányoknak is kell nevezni.

Néhányan összeverekedtek

Széles Gábor és Bayer Zsolt többekkel együtt egy Ikarus-busszal érkezett a helyszínre, ahol tapssal fogadták őket. Több tüntető árpádsávos és nemzeti színű lobogót tartott a kezében. Többen azt skandálták: “Gyurcsány, takarodj!” A megmozdulást Széles Gábor televíziója, az Echo TV egyenesben közvetítette. A kamerák egy pillanatra mutatták azt is, hogy a tömegben néhányan összeverekedtek.

Két és fél ezren álltak ki a lapért (Fotó: MTI)

Két és fél ezren álltak ki a lapért (Fotó: MTI)

A rendőrség lezárta a Kossuth tér egy részét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előtt, a 2-es villamos a tüntetés ideje alatt nem járt. A tüntetést követően az emberek többsége a Kossuth téri metróállomásra özönlött be, ezért rendőri irányításra volt szükség a mozgólépcsőknél.

Helyes volt a bojkott?

Helyes döntés volt a Magyar Hírlap elleni bojkott – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő, miközben a Kossuth téren mintegy két és fél ezren tüntettek a napilap bojkottja ellen és a sajtószabadság mellett.

A megmozdulás hangneme, az, ahogyan az ott jelenlévők beszéltek a magyar közállapotokról, azt támasztja alá, hogy helyes volt a Magyar Hírlap ellen ezt a döntést meghozni – fogalmazott.

Mint mondta, azoknak az írásoknak az ismeretében, amelyek ezt a döntést kiváltották, a miniszterelnök úgy gondolja, hogy éppen az lenne a furcsa, ha a szélsőjobb nem demonstrálna a döntés ellen.

Közölte: eddig nem érkezett olyan jelzés, hogy bármelyik állami cég vezetője kifogásolta volna a miniszterelnök azon kérését, hogy szüntessék meg a lap előfizetését. Mindenki egyetértett ezzel a döntéssel – közölte Daróczi Dávid.

Az önkormányzatok a tüntetők pártján

A bojkott kezdeményezésére reagálva a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmány 61. § (1) és (2) bekezdése egyrészt kimondja: “a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra”, másrészt azt is hangsúlyozza: “a Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát”.

Mint megjegyezték: ennek kinyilvánításával az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a sajtószabadság elleni “nyílt, durva miniszterelnöki támadásra”.

A MÖOSZ ehhez azt is hozzátette, hogy közleményükkel nem a bojkottot kiváltó publicisztika “igazságtartalmát” vagy “esetleges sértő” jellegét kívánják vitatni, hanem a sajtó szabadságának védelmében kívánnak szót emelni.


Gyurcsány letiltatná a Hírlapot

A Magyar Hírlap hétfőn közölte Bayer Zsolt hosszú írását a veszprémi kézilabdásokat ért gyilkos támadásról “Betelt a pohár” címmel. Másnap a kormányszóvivő közleményben tudatta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kéri valamennyi állami intézményt és állami tulajdonú vállalatot, hogy szüntesse meg a lap előfizetését.

Az illetékes vagyonkezelő szervezeten keresztül a kormányfő arra utasítja az érintett állami vállalatokat, hogy szüntessék be a fizetett hirdetések és a reklámok megjelentetését a Magyar Hírlapban.

A miniszterelnök utasította a rendészeti és igazságügyi minisztert, hogy készítse elő a megfelelő sajtóetikai vagy jogi eljárást a Betelt a pohár című írással kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik