Belföld

Az SZDSZ még nem keresi Demszky utódját

Nem aktuális kérdés a jövő őszi önkormányzati választás, így az sem, hogy ki lesz majd a főpolgármester-jelölt - nyilatkozta John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője.

Nem a jövő év végi választásokra, az azon indulókra, hanem az idei önkormányzati feladatokra fókuszálnak a fővárosi szabad demokraták. E feladatok végrehajtását azonban jelentősen megnehezíti, hogy az MSZP egyik képviselőjének előzetes letartóztatásba helyezésével megszűnt a fővárosi közgyűlési többsége a városvezetésnek – mondta John Emese, reagálva Burány Sándornak, az MSZP budapesti elnökének csütörtökön a Népszabadságban tett kijelentéseire.

Burány azt nyilatkozta, hogy 2010-ben véget ér a Demszky-korszak Budapesten, s az MSZP még az idén megnevezi főpolgármester-jelöltjét. “A Demszky-korszak semmiképpen nem folytatható”, ugyanis ennyi ciklus után látszik, hogy az eddigi sikerekből már nem futja újabb négy évre – tette hozzá.

Kerülik a feszültséget

John Emese közölte, hogy az elmúlt 15 évben, amióta együtt irányítják a várost, már hozzászoktak ahhoz, hogy ha az MSZP-ben tisztújítás zajlik, akkor ilyen nyilatkozatok jelennek meg Demszky Gáborral kapcsolatban. Az SZDSZ nem kíván felesleges feszültségeket generálni ebből az ügyből.

Azt azonban a főváros vezetésében személyesen részt nem vevő szocialista pártelnöknek is tudnia kell, hogy Demszky Gábor az MSZP és az SZDSZ közös döntése alapján vezeti jelenleg a várost. Tehát nem “Demszky nyomja le az MSZP-t”, hanem ez egy közös döntés volt – jegyezte meg. Hozzátette, az elmúlt két évben személyesen is “azt tapasztaltam, hogy Demszky folyamatosan szem előtt tartotta azt, hogy ő egy közös jelölt”.

Nem aktuális kérdés

Jelenleg tehát nem aktuális az a kérdés, hogy a jövő év végén ki lesz, vagy ki nem lesz főpolgármester, vagy frakcióvezető, vagy akár képviselő.

Most az egyfős közgyűlési többség megszűnése miatt kialakult különösen nehéz helyzetben a konkrét feladatokra, a jövő heti forrásmegosztási döntésre, egy héttel később pedig az önkormányzat ez évi költségvetésére kell koncentrálni. Ha túlzottan korán megindul a jövő októberi önkormányzati választások kampánya, az nem jó a városnak, sem a választóknak, de a politikusoknak sem – állapította meg.

Együttműködő MDF

John Emese a város működését segítő pozitív jelzésként szólt arról, hogy az MDF hétfőn várhatóan megszavazza a forrásmegosztási rendeletet, amely a budapesti önkormányzatok költségvetési legitimitását biztosítja.

Hozzátette: a költségvetés tervezetéről a koalíciós frakciók között már megkezdődtek az egyeztetések. Most, amikor eggyel kevesebb szocialista képviselő lesz jelen a közgyűlésben, ahol így patthelyzet jött lére a koalíció és az ellenzék között, különösen fontosak az egyeztetések. “Az a feladatunk, hogy a teljes költségvetéshez támogatást szerezzünk” az MDF-től, amely a forrásmegosztás kapcsán már nagyfokú konstruktivitást mutat.

John Emese szerint a költségvetés ellenzéki támogatásának megszerzése “közös a felelőssége a koalíciós frakcióknak, függetlenül attól, hogy egy MSZP-s képviselő miatt szűnik meg a többség”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik