Belföld

Népszavazás lehet az ivóvízről

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés az ivóvíz-szolgáltatás rendelkezésre állási díjával kapcsolatban kezdeményezett népszavazásban, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén hitelesítette a kérdés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát.

Az OVB hitelesítette annak a kérdésnek az aláírásgyűjtő ívét, amelyen az a kérdés szerepelt: “Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon a lakossági ivóvíz-szolgáltatás alapdíjának Országgyűlés általi megszüntetésével a szolgáltatás rendelkezésre-állásának költségeit a fogyasztott vízmennyiség arányában kelljen megfizetni?”

A kezdeményezőnek négy hónap alatt 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Országgyűlés elrendelje a kérdésben a népszavazást.

Az OVB megtagadta az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését abban a kérdésben, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a lakossági csatornaszolgáltatás alapdíjának Országgyűlés általi megszüntetésével a szolgáltatás rendelkezésre-állásának költségeit a fogyasztás arányában kelljen megfizetni?”. Az OVB szerint a kérdés nem egyértelmű, a választópolgárok számára zavaró lehet a csatorna használatának “fogyasztásként” való meghatározása.

Megtagadta a népszavazás elrendelését kezdeményező aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését abban a kérdésben is, hogy “Egyetért-e azzal, hogy a parlamenti és önkormányzati képviselők, vezető politikai tisztséget betöltő személyek, a vagyonnyilatkozatukat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal részére legyenek kötelesek évente leadni?”. Az OVB szerint ez a kérdés sem egyértelmű: a kezdeményező nem határozza meg, mit kell “vezető politikai tisztségnek” tekinteni.

Az OVB tárgyalta azt a népszavazási kezdeményezést is, amelyben a kérdés úgy szólt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?”

A testület emlékeztetett rá: korábban már hitelesített egy, a most benyújtott kérdéssel azonos tartalmú kérdést, amelyben a kezdeményezőknek 2009. február 22-én jár le az aláírások összegyűjtésére rendelkezésre álló, négy hónapos határidő. És mivel a korábban hitelesített kérdés az aláírásgyűjtő ívek leadásáig védettséget élvez, az OVB megtagadta a kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését.

A testület több további aláírásgyűjtő ív hitelesítését is megtagadta, arra hivatkozva, hogy a feltett kérdés nem egyértelmű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik