Belföld

Reklám volt az 54 ezres bankjegy

Reklámkampányhoz készültek azok az 54 ezer forintos bankjegyek, amelyeket csalásra használtak fel a közelmúltban Szolnokon és Kétpón - közölte az ügyben vizsgálatot folytató szolnoki rendőrkapitányság.

Az 54 ezer forintosokat egy melegétel-utalványt bemutató reklámkampányhoz rendelte meg 2006-ban egy fővárosi cég egy nyomdától. Azt kívánta jelezni vele, hogy számításuk szerint egy év alatt ennyi pénz takarítható meg utalványuk felhasználásával. A bankjegyeket előállító nyomdában rossz minőségű példányok is születtek, és azokat egy idő után kiselejtezték, majd hulladékgyűjtő telepre szállították. Onnan az ottani dolgozóktól több ember kezébe is kerülhettek – mondta Veres Éva.

Első alkalommal egy 30 éves helyi lakos Szolnokon használta fel az 54 ezer forintosokat, és nyolc darab bankjeggyel egy lovat vásárolt. A megkötött üzlet után azonban az eladó hamar rájött az átverésre, és az adás-vételt gyorsan visszacsinálták. A másik esetben, tavaly decemberben egy 17 éves kétpói fiatalember birkavásárlás miatt keresett fel egy 62 éves helyi lakost, meg is egyezett vele három állat megvételéről és a 108 ezer forintos árról.

A vásárló két nap múlva vitte a pénzt: két 54 ezer forintos bankjegyet adott át az az eladónak. A sértettnek nem tűnt fel semmi, eltette a bankókat. Amikor a postán fel akarta azokat váltani, azt hitték róla, hogy csak viccel. Majd látva, hogy nem tréfának szánta a kérését, közölték vele: ilyen címletű fizetőeszköz Magyarországon nincs forgalomban.

Miután a szolnoki rendőrkapitányság indított korábban az ügyben vizsgálatot, a kétpói eset is hozzá tartozik. A 30 éves szolnoki férfi és a 17 éves kétpói fiatalember ellen csalás alapos gyanúja miatt folyik büntető eljárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik