Belföld

Draskovics: lassúak voltunk

Az igazságszolgáltatás apparátusa és a rendőrség lassan reagál a változásokra: azt vártuk, hogy a világ alkalmazkodik hozzánk – fogalmazott az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Bizonyos értelemben nagyon konzervatív ország vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy az állam kiépíti az apparátusát, legyen az akár rendőrség, akár bíróság, és nem foglalkozunk azzal, hol vannak igazán az ügyek és problémák – mondta Draskovics Tibor a rendőrség évértékelő értekezletének szünetében. Példaként említette, hogy amíg Szegeden és Békéscsabán ugyanannyi bíró van, mint tíz éve, de csak feleannyi az ügyük, addig Budapesten fordított a helyzet.

Ugyanezért nem mozdítottuk meg a rendőrséget sem. Azt vártuk, hogy majd a világ igazodik hozzánk. Meg kell tanulnia az államnak, hogy szolgáltatást nyújt, igazságszolgáltatást és biztonságot, ez a rendőrség dolga – mondta. „Ebben lassúak voltunk, készséggel elismerem” – fogalmazott a tárcavezető. „Az összes jogszabály azt szolgálja, hogy a rendőr legyen nyugodtan ott, ahová eddig állították”, de – mint mondta – ezen változtatni fognak. A miniszter – egyebek között szerdai rendészeti bizottsági meghallgatására is utalva – közölte: úgy látta, hogy érzékelve a társadalmi közhangulatot, a jövőben az ellenzék is támogatóbb lesz a törvényalkotásban.

A kifizetetlen túlórapénzre vonatkozó kérdésre hangsúlyozta: „aki azt állítja, hogy túlórák nincsenek kifizetve, hazudik. (…) Hazudik, és nyilván azért teszi, hogy félrevezesse a közvéleményt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik