Belföld

Zuschlag vallomást tesz

A tárgyalás megkezdése után félórás szünetet rendelt el a bíró a Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított büntetőperben a „várakozást háromszorosan meghaladó sajtóérdeklődés" miatt Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Megkezdte vallomását Zuschlag János, akit felbujtóként különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolnak.

Elutasította a további szervezetek és a parlamenti pártok vezetőinek bizonyítási eljárásba való bevonására tett indítványt a bíró. Az indítványban szereplő többi politikus beidézéséről a későbbi vallomások ismeretében dönt a bíróság.

Az ötödrendű vádlott védője a legutóbbi tárgyaláson, december 11-én kezdeményezte Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dávid Ibolya és Fodor Gábor pártelnök, az ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi miniszterek – Deutsch Tamás, Jánosi György és Göncz Kinga -, valamint Demszky Gábor főpolgármester tanúkénti meghallgatását. Sándor László szerint a bíróság így választ kapna a magyarországi pártfinanszírozás rendszerével kapcsolatos kérdésekre, fény derülne arra, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben milyen “álságos pártfinanszírozás” folyik Magyarországon.

A kiskunhalasi MSZP-szervezetből az országgyűlési képviselőségig jutott Zuschlag János 2007. szeptember 21. óta van előzetes letartóztatásban. Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több civilszervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik