Belföld

Orbán: egyre több a cigány bűnöző

Orbán Viktor szerint cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak, és számuk napról napra növekszik.

A Fidesz elnöke a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után azt mondta: súlyosbítja a bajt, ha nem mondják ki, hogy a cigány származású bűnelkövetők aránya napról napra növekszik.

Világossá kell tenni, hogy a cigány származású bűnelkövetők, súlyos bűncselekményeket elkövetők aránya jelentős mértékben, napról napra fokozódó mértékben növekszik. Aki erről nem beszél, az becsukja a szemét, nem érzi úgy, hogy eljött az egyenes beszéd ideje, s ezzel csak súlyosbítja a bajt – jelentette ki a pártelnök.

Szerinte a kormány az elkövetők származására, “leginkább cigány származására, bőrszínére” hivatkozva bűnözőket menteget, ahelyett, hogy a kézrekerítésükről intézkedne és az áldozatok oldalára állna. Ma a kormány a származásra való tekintet nélkül mindannyiunkat megillető védelmet nem tudja biztosítani, ezért romokban a hever a közbiztonság – fogalmazott.

Az MTI kérdésére a Fidesz elnöke a probléma kezeléséről azt mondta: súlyosabb büntetésekre, gyorsabb bírósági eljárásokra és határozottabb parlamenti törvényalkotásra lenne szükség, valamint arra, hogy munkahelyeket teremtsenek a cigány népesség számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik