Belföld

Draskovics: legyen vége a képmutató elhallgatásnak

A miskolci rendőrkapitány ügye világossá tette, hogy véget kellene vetni a romák integrációjával kapcsolatos "képmutató elhallgatásnak" - jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

Molnár Lajos (SZDSZ) azt kérte számon a miniszteren, hogy előbb felfüggesztette hivatalából Pásztor Albertet, majd tudomásul vette, hogy a főkapitány figyelmeztetésben részesítette a miskolci rendőrkapitányt. Válaszában Draskovics elmondta: számára elfogadhatatlan, ahogy a kapitány beszélt, de mivel nem történt jogszabálysértés – bár a kapitány szavai általánosításra adtak alapot – elfogadta, hogy Bencze József országos főkapitány figyelmeztetésben részesítette a rendőrtisztet.

“Rendőr nem cigányozhat” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: a rendőr, aki az állam nevében közhatalmat gyakorol, “nem tehet a polgárok között ilyen különbséget”. Ez nem elfogadható, ezt világossá tettem a főkapitányok, megyei kapitányok számára – közölte a miniszter. Hozzátette: ugyanakkor az is világossá vált, hogy a romák integrációjával összefüggő “képmutató elhallgatásnak” véget kellene vetni.

Többi között azért ilyen erősek az indulatok, mert az oktatási, egészségügyi, szociális, a munkanélküliséggel összefüggő problémákról még nem beszéltünk eleget. Ezért “fedheti át egymást” a bűnözés sok problémája és a romák integrációjával összefüggő probléma.

Lázár János, a testület fideszes elnöke megjegyezte: vannak viselkedésminták, amelyek nem tolerálhatók a társadalomban. A Hevesben történtekre utalva: nem elfogadható, hogy kihívják a rendőrt, és rájuk támadnak. “Nincs olyan szociális körülmény, nincs olyan kisebbséghez való tartozás, (…) amely ennek a bűnnek a megtorlása alól felmentést adna” – mondta, hozzátéve, hogy álláspontja szerint ez az állam “nyílt megtámadása”, “amiben nincs kompromisszum”.

Vannak társadalmi csoportok, utcák, lehetnek városrészek vagy falvak, ahol egyszerűen csak és kizárólag a rendőri tekintély helyreállításával, a rend megteremtésével lehet elérni azt, hogy az oktatási, szociális, munkakerő-piaci integráció megkezdődjön – jelentette ki. Aki megtámadja Hevesben a rendőrt, az Veszprémben kést ragadhat, mondta, a kézilabdázók elleni halálos késelésre utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik