Belföld

Draskovics: heteken belül kész a bűnmegelőzési program

A kormány a következő két hétben formálja világos programmá a bűnmegelőzésért eddig is tervezett intézkedéseket, amelyeket szervezeti, szervezési lépésekkel is kiegészítenek majd - közölte Draskovics Tibor rendészeti miniszter a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.

A programmal – amelynek része a körzeti megbízottak számának növelése és a készenléti rendőrség vidéki egységeinek létrehozása – a hónap végén állnak a nyilvánosság elé – mondta.

A miniszter szerint nem csupán a rendőrségnek van dolga, ezért a pénzügyi, a szociális és a gazdasági miniszterrel együttműködve „biztonsági hálót” alakítanak ki. Ennek részeként pénzügyőrök, a közlekedési hatóság ellenőrei, a munkaügyi felügyelet munkatársai indítanak majd közös akciókat.

A tárca vezetője szólt arról, hogy miután a hét végén utasítást adott az országos rendőrfőkapitánynak a fokozottabb rendőri jelenlétre, nappal 40, éjjel pedig 50 százalékkal nőtt a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök száma. Ennek hatására több mint 50 százalékkal nőtt az elfogott körözött bűnözők száma, egyharmaddal több helyszíni bírságot szabtak ki, 30 százalékkal emelkedett a feljelentések száma, és több mint 30 esetben fogták el a tett helyszínén a bűncselekmény elkövetőjét.

A miniszter beszámolt még arról is, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon több mint 20 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, s hasonló arányban a sértettek száma is.

A bűnözés területi eloszlásában ugyanakkor változás történt: Baranya és az északkeleti megyék lettek a leginkább érintettek. Tavaly erősödött ez a tendencia: Borsod, Heves, Szabolcs és Hajdó-Bihar megyékben az országos átlag feletti a bűnözés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik