Belföld

Sólyom: lovagrend segíthet a romák integrációjában

A magyarországi és európai cigányság integrációs problémája is szóba került Sólyom László köztársasági elnök és Fra Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend uralkodó nagymestere közötti négyszemközti megbeszélésén hétfőn a Sándor-palotában.

Az államfő a találkozó után az újságíróknak elmondta: rendkívül tiszteletre méltó és biztató az a munka, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végez Magyarországon és a világon. Ez a munka a szegények, elesettek segítésén kívül a romák problémáira is fókuszál, amely olyan európai probléma, amely “különösképpen kiéleződött a Csehországon, Szlovákiában, Magyarországon, Románián keresztül a balkánig terjedő térségben” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Sólyom László kiemelte a szeretetszolgálat romák számára szóló programjait, különös tekintettel a roma gyerekek iskoláztatására, a jogi tanácsadásra és a munkaközvetítésre.

A köztársasági elnök kifejezte azon reményét, hogy a Máltai Lovagrend a roma integráció terén más országban szerzett tapasztalatait Magyarország is hasznosítani tudja, és fontosnak nevezte, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájában kiemelt helyen van a határon túli – elsősorban kárpátaljai – magyarság segítése.

Fra Matthew Festing felvetette, hogy a Máltai Szeretetszolgálat és a Máltai Lovagrend magyarországi működését egyezmény keretében kellene formalizálni, ezt a kérést Sólyom László – mint mondta – eljuttatja a kormányzat felé.

A Szuverén Máltai Lovagrendet több mint kilencszáz évvel ezelőtt alapították Jeruzsálemben. A napjainkban római székhellyel működő civil szerzetesrendnek 102 országgal van diplomáciai kapcsolata nagyköveti szinten.

Fra Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend 79. nagymestere, e tisztség a nagymester haláláig tart, az újabb nagymestert titkos szavazással választják meg. A nagymester a rendnek 1977-ben lett tagja, ünnepélyes szerzetesi fogadalmat pedig 1991-ben tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik