Belföld

A románokat meghatotta a magyar szolidaritás

A román, a szerb és a horvát lapok is megdöbbenéssel számolnak be a veszprémi kézilabdások tragédiájáról. Az áldozatok szülei állítólag bosszút esküdtek, egyes román fórumokon fellángolt a roma- és magyarellenesség, másutt viszont meghatódtak a veszprémiek szolidaritásán. A Vajdaságban „beszólogatásoktól” tartanak.

Marian Cozma Bukarest legveszélyesebb kerületében, maga is romák között nőtt fel – írta hétfői sportmellékletében az Adevarul, amely a többi román napilaphoz hasonlóan kész tényként említi, hogy a román kézilabda-játékost “cigányok egy csoportja” támadta meg.

Bosszút esküdtek?

A román sajtóban részletes tudósítások láttak napvilágot a tragédiáról, többségük azonban az előző napi hírügynökségi jelentéseken alapul. Zarko Sesum apjának bosszúállási terve – amelyre állítólag az egykori szerb Arkan parancsnok katonáit fogadta fel – ugyancsak megjelenik a szövegekben, de mindegyik ugyanarra a forrásra, azaz a gsp tv elnevezésű román televíziós csatornára hivatkozik.

A Blic című lap egy palánkai (Backa Palanka) rokont is megszólaltatott, aki már beszélt telefonon Mila és Steva Sesummal, s tőlük hallotta, hogy Zarko a körülményekhez képest jól van, állapota nem olyan súlyos, mint az első hírek alapján tűnt. Arról, hogy Steva Sesum – amint az a román sajtóban megjelent – több száz fős bosszúállásra toborzott csapattal ment volna Magyarországra, a szerb lapok nem tudnak.

A román Evenimentul Zilei című lap egyik anyagában Rares Jurca volt játékos, Cozma legjobb barátja azt fejtegeti: Marian Cozma apja, Petre Cozma is bosszút akar állni fia gyilkosain. “Petrica (Petre becézett formája) olyan ember, aki sír és szenved ugyan, de maga fogja keresni az igazságtételt. Akik megölték a fiát, nem maradnak büntetlenül…, amennyire én tudom, a kézilabda-játékos apja elhatározta, hogy a támadók nyomába ered” – idézi Jurcát a lap.

Nincs magyarellenes hangulat?

A legfőbb bukaresti napilapok – a Jurnalul National, a Cotodianul, a Ziua, a Curentul – mind tárgyszerűen számolnak be a bűnesetről. A Realitatea hírtelevízió még vasárnap este egyenes adásban mutatott képeket a veszprémi gyertyagyújtásos szolidaritási tüntetésről, közelről láttatva a Magyar Gárda tagjait is és az árpádsávos zászlókat, vagy például az “Ébredj, magyar!” – feliratot.

A stúdiókban zajló beszélgetéseknek azonban nem volt sem magyarellenes, sem romaellenes kicsengése. A kommentátorok meghatónak nevezték a veszprémi magyar lakosok szolidaritását.

Egyes román netes fórumokon ugyanakkor napvilágot láttak magyar- és romaellenes hozzászólások. Ezekre is utalva a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) kommentátora szerint ez a gyilkosság pont azokat az atavisztikus, törzsi indulatokat, a megtorlás szellemét szabadítja fel, amelyek jegyében az maga megtörtént. A veszprémi eset ráadásul a román–roma–magyar háromszögben tüzeli fel ezeket az indulatokat – állapítja meg.

Más fórumokon viszont éppen dicsérik a magyar rendőrség gyors reakcióját. A Realitatea televízió műsorában pedig felvetődött: Romániában tartanának-e fordított helyzetben szimpátiatüntetést, és a beszélgetőpartnerek arra jutottak, hogy valószínűleg nem.

A belgrádi tudósítások bőségesek, de hangjuk visszafogott, tárgyszerű, s visszatérő elemük az, hogy a szerb sportoló nincs életveszélyben, és várhatóan pár hónap alatt felépül. A szerb sajtó arról nem ír, hogy kik voltak a kézilabdázók támadói, a beszámolók név nélkül “magyar huligánokról” tesznek csak említést.

A Vajdaság Ma magyar nyelvű hírportál összefoglalója ebben is veszélyt vél felfedezni. Mint írja, “ezek után nem kell majd csodálkozni azon, ha a következő napokban a vajdasági magyarnak az arcába vágják, hogy lám, ilyenek vagytok, ti magyarok”.

A horvátokat is sokkolta a tragédia

Vezető hír a horvát írott és elektronikus médiában az MKB Veszprém kézilabdacsapatának három külföldi játékosa ellen a hét végén elkövetett súlyos bűncselekmény. Kiemelten kezelik, hogy megsebesült Ivan Pesic, a veszprémi csapat, illetve a horvát válogatott kapusa. Több sajtóorgánum közzétette a két körözött gyanúsított fényképét, a Vecernji List című lap pedig részletes személyleírást is adott róluk a magyar rendőrségre hivatkozva.

A tudósítások szerint a bűneset a horvát sportnak is “tragédia”, hiszen Pesic válogatott kerettag volt a nemrég lezajlott horvátországi világbajnokságon. Megemlítik azt is, hogy Pesicet felkereste a veszprémi kórházban Ivan Bandic, Horvátország budapesti nagykövete, aki beszélt az orvosokkal a megműtött sportoló egészségi állapotáról.

A HRT horvát rádió- és tévéállomás megszólaltatta Line Cervart, a horvát nemzeti válogatott trénerét, aki “nem talált szavakat” a hír hallatán. A vezetőedző szerint a válogatott játékosai szomorúak. “Számunkra ez sokkoló” – mondta Cervar.

Drago Ziljak, a megsebesült sportoló korábbi klubjának, a fiumei (Rijeka) Zametnek az edzője elmondta, hogy Pesic a csapat kedvence volt. “Emberileg katasztrofálisan érintett engem a hír” – mondta Ziljak, aki értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy manapság ilyesmi megtörténhet.

Mindenki gyászol

A HRT helyszíni tudósításban számol be arról, hogy a bűneset megdöbbentette egész Magyarországot, Veszprém lakói vasárnap gyertyákat és mécseseket gyújtotta a bűneset helyszínén, gyászolták a megölt sportolót, Marian Cosmát és fohászkodtak a két sebesült, Ivan Pesic és Zarko Sesum felépüléséért.

“Elképesztő hírek érkeznek Magyarországról” – írta a Vjesnik. A zágrábi lap a magyar sajtóra hivatkozva közölte, hogy romák támadtak rá a veszprémi sportolókra. Megemlíti, hogy mindhárom kézilabdás részt vett a januárban rendezett horvátországi férfi kézilabda-világbajnokságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik