Belföld

Fidesz: az ügyfélkapu hibái miatt mondjon le a miniszter

A Fidesz lemondásra szólítja fel Kiss Péter kancelláriaminisztert és Baja Ferenc informatikai kormánybiztost az ügyfélkapu sorozatos és súlyos hibái miatt, és az adatvédelmi biztoshoz fordul az adatvédelmi anomáliák miatt - közölte Nyitrai Zsolt, a párt szakpolitikusa.

A Fidesz lemondásra szólítja fel Kiss Péter kancelláriaminisztert és Baja Ferenc informatikai kormánybiztost az ügyfélkapu sorozatos és súlyos hibái miatt, és az adatvédelmi biztoshoz fordul az adatvédelmi anomáliák miatt – közölte Nyitrai Zsolt, a párt szakpolitikusa.

A Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője közleményében emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban leállt az OEP informatikai rendszere is. Most a központi elektronikus szolgáltató rendszer, az Ügyfélkapu is meghibásodott, azaz nem bírta a január 20-ig esedékes, hétféle adó bevallásához kötődő rohamot. “Ez azt jelenti, hogy a központi rendszer nem bírta a csúcsterhelést már most, amikor még nincs is bevezetve a mindenkire kiterjedő elektronikus azonosító kártya, azaz még messze nem minden természetes és jogi személy használja adóbevalláshoz a rendszert” – fogalmazott.

Nyitrai Zsolt szerint a közbizalom a sorozatos hibák után megrendülni látszik. Egyebek között azt kérdezte: “hogyan bízzanak ezek után az állampolgárok a még be sem vezetett, elektronikus azonosításon nyugvó kormányzati szolgáltatásokban, amikor a rendszerek a mostani, a későbbiekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb forgalmat sem bírják kezelni?” Véleménye szerint, amíg a központi alapszolgáltatások nem működnek biztonságosan és folyamatosan, addig ezek a témák nem időszerűek. Először a meglévő infrastruktúrát kell működővé tenni, majd biztonságosan működtetni.

Az infokommunikáció állami kezelése, benne az államigazgatási informatika kérdéskörével mintegy hat év kihagyás után az elmúlt időben került ismét egy kézbe a Miniszterelnöki Hivatal irányítása alá – emlékeztetett Nyitrai Zsolt. Véleménye szerint az infokommunikációért felelős kormánybiztos, illetve az irányítása alatt álló, infokommunikációért és e-közigazgatásért felelős szakállamtitkárság felelősségi köre ki kell, hogy terjedjen minden elektronikus kormányzati rendszerre.

Az ügyfélkapu sorozatos és súlyos hibáiért, az ezzel kapcsolatos kormányzati cselekvőképtelenségért vállalni kell a politikai felelősséget, ezért a Fidesz lemondásra szólítja fel Baja Ferenc informatikai kormánybiztost és Kiss Péter kancelláriaminisztert – hangsúlyozta a politikus. A vasárnapi Bors arról írt, hogy több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe, miután összeomlott a kormányzati informatikai rendszer, az ügyfélkapu. A lap értesülései szerint az oldalra bejelentkezők mások személyes adatait látták a képernyőn a sajátjuk helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik