Belföld

A Transparency International beszólt a kormánynak

A Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet szerint a Közérdekvédelmi Hivatal létrehozása önmagában semmit sem segít.

A Transparency International Magyarország üdvözli a kormány azon kezdeményezését, hogy erős védelmet kíván biztosítani a korrupciós ügyeket feltáró bejelentőknek, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Közérdekvédelmi Hivatal létrehozása önmagában nem megfelelő eszköz a rendszerszerű korrupció felszámolására – írja a szervezet a FigyelőNethez eljuttatott állásfoglalásában.

A kormány által elkészített javaslat a korrupcióellenes szervezet szerint megfelelően kezeli a bejelentők védelmének kérdését, ugyanakkor nem meggyőző abban a tekintetben, hogy az új rendszer valóban elkötelezett-e a visszaélések feltárása iránt – olvasható a közleményben. A nyilvánosságra került tervezet alapján a létrehozandó Közérdekvédelmi Hivatalnak az ügyek feltárásával és szankcionálásával kapcsolatos feladatai átfedést mutatnak a jelenleg is működő nyomozati szervek feladataival.

A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy amennyiben egy államban a nyomozó szervek és az igazságszolgáltatási rendszer megfelelően működnek, nincs szükség újabb hivatal létrehozására. A Közérdekvédelmi Hivatal kialakítása és vizsgálati jogkörrel való felruházása arra enged következtetni, hogy a hazai rendszer nem működik hatékonyan. Ebben az esetben elsősorban a működési zavarok okainak feltárására, majd orvoslására lenne szükség – javasolja a TI.

A közérdekű bejelentők védelme a korrupció elleni küzdelem fontos eszköze, de valódi tisztulást a párt- és kampányfinanszírozás rendszerének átláthatóvá tételétől, a közbeszerzési rendszer átfogó reformjától, a fejlesztési források átlátható felhasználásának biztosításától, valamint a hatósági engedélyekkel kapcsolatos korrupció visszaszorításától várhatunk – áll a TI állásfoglalásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik