Belföld

Nem alakul cigány gárda?

Visszavonja a cigány önvédelmi gárda megalakítására tett javaslatát Pádár László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetésének elnöke.

“Az általam kezdeményezett cigány önvédelmi gárda megalakítására tett javaslatomat visszavonom, az Ivánban történtek okán” – írta közleményében Pádár László, hozzátéve: ugyanakkor fenntartja azon álláspontját, hogy szükség van egy erős érdekvédelmi szervezetre, “amely akár demonstrációkkal is megtudja az erejét mutatni”.

A cigány önvédelmi gárda megalakításáról Pádár László először a Kisalföld című újság keddi számában beszélt, rámutatva arra, hogy szükség van a nyugat-dunántúli romák hatékonyabb érdekképviseletére.

A lapnak elmondta, hogy a Magyar Gárda múlt szombati, Ivánban tartott rendezvényének hatására szerveződnek a Győr megyei romák, a Vas és a Zala megyeiek bevonásával. Úgy nyilatkozott: a romák is képesek arra, hogy hallassák a hangjukat, ők is össze tudnak fogni, a gárda kizárólag békés eszközökkel fogja felhívni a figyelmet a romákra.

A cigány önvédelmi gárda megalakulását több roma vezető és párt is ellenezte. Teleki László, romaügyekért felelős miniszteri biztos azt mondta: ellenzi a törekvést és nem tartja szerencsésnek, hogy a politikát az utcára vigyék a szervezők.

Horváth Attila, a Győr megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke bomlasztónak és feszültségkeltőnek nevezte az elgondolást. Kijelentette, hogy izgatás gyanúja miatt feljelentéssel élnek, ha megalakul a cigány gárda. Sárközi Antal, a dunántúli vajda szövetség elnöke teljes mértékben elhatárolódott a szervezőktől és a gárdaügytől, hangsúlyozva, hogy az “háborút és erőszakot szül”. Véleménye szerint munkahely és megélhetés kellene mindenféle figyelemfelkeltés helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik