Belföld

Gyurcsány abbahagyná az öldöklést

Ezermilliárdot rendezne át a költségvetésben a kormányfő, aki szerint bajaink oka az értelmetlen belpolitikai öldöklés. A Fidesz Gyurcsány helyett a néppel fogna össze. A Fideszből igazolt kormánybiztos nehezen olvasta fel beszédét. Ott voltunk a Parlamentben.

12.59

A kormányfő azt ígéri, a parlament első tavaszi ülésnapjára lesznek számok is a változásokhoz. Nem új költségvetés lesz, csak módosított – figyelmeztetett. Persze, ha jobban bele kell nyúlni a büdzsébe, akkor megteszik, az Államháztartási törvény figyelembe vételével.

A vitát lezárták.

12.47

Orbán Viktornak jutott egy tüske, amikor Gyurcsány kiábrándította, szerinte a fideszes miniszterelnök nem jöhet vissza “jó királyként, hogy az emberek vállára tegye a kezét és azt mondja: gyógyulj nemzet.”

A miniszterelnök kiosztotta Varga Mihályt és Soltész Miklóst is. “Önök a saját munkahelyükről, én meg az emberek munkahelyéről beszéltem” – mutatott rá az álláspontok különbségére a kormányfő. A Fideszben mosolyogva hallgatják Gyurcsány szavait.

12.40

Gyurcsány Ferenc zárszavában arról beszélt, a vita fő célja a közös nemzeti stratégia kialakítása lett volna. Mint mondja, megérti, hogy Boross Péter miért hagy fel a parlamenti munkával. Gyurcsánynak hiányozni fog a volt miniszterelnök.

12.00

Kóka János szerint Davos és a mai parlamenti ülésnap között kellett többeknek dönteniük, de végül a rendkívüli parlamenti ülést választották, hátha sikerül megoldást találni a válságra.

11.45

Kuncze Gábor Gyurcsány Ferenccel készít interjút a Klubrádió riportereként.


(fotó: MTI)

Kuncze mint parlamenti tudósító (fotó: MTI)


11.36

“Nagy reményekkel érkeztünk a rendkívüli parlamenti ülésre. A miniszterelnöktől megtudtuk, hogy válság van, a folyamatok nem úgy alakulnak, ahogy a kormány elképzeli, illetve a kormány előterjesztésre készül. Ezt nevezi rendkívüli ülésnek? Ez szégyen! – jelentette ki felszólalásában Varga Mihály.

“Tudomásul kell venni, az ország nem a világgazdasági válság miatt került ebbe a helyzetbe, 2007 óta recesszióban vagyunk” – hangsúlyozta. Elmondása szerint Gyurcsány több adósságot csinált az országnak, mint a Kádár-rendszer. “Az ország adósságcsapdába került, csak külföldi hitelekből él Magyarország” – mondta Varga, majd feleleveníti Gyurcsánynak az elmúlt években bejelentett programjait. A felvett hiteleknek azonban nem érezzük a hatását, hol a pénz? – teszi fel a kérdést.

11. 30

Molnár Csaba energetikai és közlekedési miniszter a válság ellenére 219 kilométer új autópályát ígért, Gyenesei István önkormányzati miniszternek csak három percet hagytak minisztertársai a felszólalására.

Vicceset mondott (Fotó: MTI)

Vicceset mondott Gyurcsány (Fotó: MTI)

11. 25

Veres János pénzügyminiszter nyitja a második kört. Szerinte nem kell pótköltségvetés, elég, ha a kormány korrigálja, amit kell. Fontos a bankrendszert stabilitását célzó törvény és a Költségvetési Tanács megalakulása – lobbizik a pénzügyminiszter.


11. 16

Császár Antal, a Fideszből miniszterelnöki megbízottá igazolt képviselő is szót kapott. Az ülésteremben a szomszédja a fejét fogja.

Dávid Ibolya közös programot, egyfajta nemzeti minimumot szeretne – de nincs.

11. 11

Az MDF elnöke Bokros Lajosnak ad igazat és figyelmeztet, “vége a feneketlen zsák korszaknak!

Egykulcsos adót – igaz, hosszú távon – akarnak a konzervatívok. Dávid Ibolya szerint a 2002-es száznapos program hiba volt.

11. 05

Dávid Ibolya, az MDF elnökének felszólalásának idejére már ürülnek a padsorok és a folyosókon pihegnek a képviselők. A bent maradók egy csalódott Dávid Ibolyát hallgathatnak, aki nem sokat tudott meg Gyurcsány beszédéből. Az MDF mindenesetre fenntartja, hogy bátor és fájdalmas lépésekkel kell kezelni a válságot.

10.46

“Új kezdetet jelent az ország számára a válsággal való szembenézés” – kezdte felszólalását Fodor Gábor, aki egy Bibó-idézettel folytatta. “Ugyanazt a történelmet írjuk, amiről Bibó 60 évvel ezelőtt beszélt. Bibónak igaza volt: tanulni kell a történelemből, szembe kell nézni a hibáinkkal” – mutatott rá.

“Magyarország olyan helyzetben van, hogy nem elég ezeket a javaslatokat meghirdetni. Ha nincs hozzá szélesebb politikai konszenzus, értelmes együttműködés a pártok között, akkor semmi értelme” – fogalmazta – “hiszen közös érdek véget vetni a sodródásnak. Fodor közös tárgyalást és közös megállapodást javasol (például az euró bevezetésének időpontjáról, a közteherviselésről, a pártfinanszírozásról, ügynökakták kérdéséről) a pártoknak.

10.31

“A miniszterelnök beszéde egyfajta kijózanodás volt, végre kimondta: válság van” – hangsúlyozta felszólalásában Hargitai János (Fidesz-KDNP), a költségvetési bizottság tagja.

“A költségvetés felelőssége parlamenti felelősség. Hozzányúlunk-e a költségvetéshez?” – teszi fel a kérdést Gyurcsánynak, mert szerinte erről nem beszélt a miniszterelnök.

Véleménye szerint Gyurcsány kormányzati ciklusát – ha kitölti a mandátumát, amire a magyar parlamenti rendszer szerint igen jó esélye van – végigkíséri majd a válság.

“Ha egy hitelesebb vezető vezetné az országot, akkor nem itt tartanánk – zárta felszólalását.


10.16

“Kicsit sajnálom, hogy a miniszter úr a meghívott vendégeinket biodíszletnek használja – kezdte felszólalásában Navracsics Tibor. “Elszalasztott lehetőség volt, hogy fölöslegesen ültek itt” – tette hozzá.

“A magyar gazdasági növekedés addig nem fog beindulni, amíg ön a miniszterelnök – hangsúlyozta. Véleménye szerint az államadósság törlesztőrészletének a kifizetéséről Gyurcsány nem mondott semmit, sőt a munkanélküliségi adatok felett is átsiklott.

(fotó: MTI)

Ágnes asszonyhoz hasonlította Gyurcsányt (fotó: MTI)

“Ön Ágnes asszonyként mossa a véres ruhát, az igazság az, hogy önön maradt a hazugság vádja, mert hazudott a szavazóknak” – mutatott rá beszédében. “Magyarországnak egy új kezdetre van szükség, választanunk kell: vagy önnel vagy a magyar választópolgárokkal fogunk össze, és mi a választópolgárok mellett döntünk” – tette hozzá.

“A választópolgárok szemébe kellene végre néznie. Szerintem nyugodtan kockáztasson meg egy választást” – tanácsolta Gyurcsánynak Navracsics. “Engedje meg, hogy a választópolgárok dönthessenek arról, ki vezeti ki az országot a válságból” – zárta felszólalását.

10.09

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter jó hírrel érkezett, a válságra való tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ugyanis könnyített feltételekkel nyújt vissza nem térítendő támogatást a vállalkozásoknak akár 50 millió forintig

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség január végén 20 milliárd forintos kerettel meghirdeti az első, a válság körülményeihez igazodó európai uniós pályázatokat, a mikro és kisvállalkozások mellett középvállalkozásoknak is – közölte a gazdasági miniszter.

—-Gyurcsány: átrendezés lesz—-

10. 00

“Ugyanazt gondolom, mint 2006-ban, Önök előtt is, nemcsak egy zárt ülésen Öszödön” – zárta az ellenzék morajlásával kísérve beszédét a miniszterelnök.

Átrendezés lesz (Fotó: MTI)

Átrendezés lesz (Fotó: MTI)


9. 57

Kisebb parlament kell, át kell alakítani a képviselői javadalmazás rendszerét. Csökkenteni kell az önkormányzatok számát, hozzá kell nyúlni a pártfinanszírozáshoz – ez a magyar közélet legnagyobb hazugságainak egyike – ismerte el Gyurcsány Ferenc.

9. 52

A nyugdíjon kívüli szociális támogatásokat bruttósítanák, majd bevonnák az adórendszer alá, hogy csak az átlag felett keresők számára jelentsen valamennyi veszteséget. Vagyis célzottan osztanák el.

9. 49

Három forrásra van szükség az átalakításhoz:

1. radikálisan szűkítenék az adórendszer mentességeit és kivételeit.
2. növelnék az áfát
3. a vagyoni típusú adózásból egységes, társadalmilag igazságosabb egységes vagyonadót vezetnének be.

“Ne a munka adózzon, hanem a vagyon és a forgalom”

9.47

„Aki szélárnyékba húzódik, az le fog maradni” – figyelmeztetett, ezért az országnak még nagyobb teljesítményre van szüksége. Nem csak az adócsökkentés a megoldás – húzta alá a kormányfő.

A szociális-, a foglalkoztatási- és az adórendszer átfogó reformjára van szükség. Jelentősen kell csökkenteni az szja-t és a tb-járulékot és eltörölni a vállalati és a magánszemélyek különadóját – mondta, megjegyezve, így nagyobb lehet a munka becsülete. Ezermilliárdos átrendezésről lenne szó. – Ez számításaink az jelentheti, hogy pótköltségvetésre lesz szükség!

az ellenzék nem figyel

Az ellenzéket nem köti le a kormányfő: sokan beszélgetnek, Áder János gesztikulálva magyaráz szomszédjának, Rogán Antal Szijjártó Péterrel nevetgél.

9. 39

Jövő héten kormány előtt lehet a lakáshiteleket segítő javaslat, igaz csak átmeneti időre szól majd a segítség. A bankokkal Bajnai Gordon tárgyal majd. Gyurcsány azt kéri a pénzintézetektől, hogy ne csak önmagukra figyeljenek!

9. 33

A miniszterelnök nem szeretne belemenni a felelősség méricskélésbe. Majd a parlament és a választók eldöntik, hogy szükség van-e kormányváltásra – mondta, hozzátéve, hogy szerinte ennél sokkal többre van szükség. A megbékélés Magyarország igazi feladata – szögezte le. „Amíg háború van, addig nem lehet Magyarországon normális életet élni” – mondta.

okostojás

Nagy az érdeklődés az Országgyűlés rendkívüli ülése iránt, meglepően sok diplomáciai testület is képviseli magát a Parlamentben – jelentette helyszíni tudósítónk. Az ellenzék, bár bent maradt az ülésteremben, kevés lelkesedéssel fogadja a kormányfő beszédét: „Most beszél az okostojás” – hallotta tudósítónk az ellenzéki folyosón.

A Kossuth teret ismét kordonokkal zárták le.


9. 24


Az okokat említve szólt arról, hogy 2001 és 2006 között a magyar gazdaság letért az egyensúlyi pályáról. De a bajok fő oka a belpolitikai háborúskodás, a gyűlölködés – véli a megbékélésre vágyó kormányfő.

9. 10

Gyurcsány Ferenc válságbeszédében azzal „vigasztalta” a hallgatóságot, hogy a válság globális, vagyis mindenkit érint.
„A világból a korábban forgalomban lévő pénz 20 százaléka tűnt el” – ismerte el.

Mint mondta, nem lehet tudni biztosan, meddig tart a válság, de muszáj egyenesen és őszintén beszélni. „Nem olyan lesz a gazdasági válság, mint a gázválság, amitől Magyarországot megvédték a tározók” – jósolt Gyurcsány Ferenc.

9. 08

A miniszterelnöknek 45 perce van, úgy tűnik, hosszú beszédre is készül.


Csokor Tasnádi Péter ülésére (Fotó: MTI)

Csokor Tasnádi Péter ülésére (Fotó: MTI)


9. 04

Bár Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője érvelt a parlament feloszlatása mellett, a képviselők mégsem akartak sürgősséggel tárgyalni az ügyről. Később azonban beszélhetnek a dologról.

9. 02

Az ülésnap kezdetén a képviselők megemlékeztek a kedden elhunyt Tasnádi Péter, pécsi polgármesterről és MSZP-s képviselőről. Sólyom László is a Parlamentben van.

—-Az előzmények—-

A képviselőknek előzetesen eljuttatott írásbeli tájékoztató összefoglalja a világgazdasági válság hatására eddig megtett hazai lépéseket, de konkrétumokat nem tartalmaz arról, hogy mit tervez a továbbiakban a kabinet.

A dokumentum a Pénzügyminisztérium új prognózisát alapul véve leszögezi: a kormány a továbbiakban is rugalmasan reagál a változó gazdasági folyamatokra, ha kell, megteszi a szükséges – a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt érintő – költségvetési lépéseket, de a legfontosabb követelménynek továbbra is azt tekinti, hogy a hiány mértéke megfeleljen az euróbevezetéshez szükséges maastrichti kritériumoknak.

Változatlan szabályozás mellett 2009-ben 2,5-3 százalék lehet a recesszió, 2,5-3 százalék az infláció, a háztartások fogyasztása 2,5-3 százalékkal, a foglalkoztatottak száma pedig 1,5 százalékkal csökkenne – tartalmazza a dokumentum.

Az anyag szerint Magyarország eddig követett gazdasági-társadalmi modellje válságban van. Új, átfogó, nemzeti, társadalmi és gazdasági stratégiára van szükség, ezért a kormány széles társadalmi és politikai egyetértésen, illetve együttműködésen alapuló középtávú program megvalósítását kezdeményezi. A dokumentum szerint ennek elemei: megújítják, és összehangolják a közteherviselést, a szociálpolitikát, valamint a foglalkoztatáspolitikát. Az adó- és a szociális rendszer átfogó átalakításának fő célja, hogy már az idén csökkenjenek a munkára rakódó közterhek, ez együtt jár az adórendszer más elemeinek érdemi átalakításával.

A képviselőcsoportok a miniszterelnök tájékoztatója után két körben, 15-15 percben fejtik ki álláspontjukat. Ezt követően a kormányfő reagál a pártvéleményekre, javaslatokra. Kora délután hangzanak el az interpellációk, az azonnali kérdések és válaszok, valamint a kérdések.

A képviselők szavaznak a parlament feloszlatásáról szóló Fidesz-KDNP-javaslat napirendre tűzéséről és sürgős tárgyalásáról is, de az előzetes nyilatkozatok tükrében várhatóan nem kezdik meg az indítvány általános vitáját, mivel sürgős tárgyalást sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatta.

A Fidesz és a KDNP javaslata március 8-i hatállyal kezdeményezi a parlament feloszlatását; a két szövetséges ellenzéki párt szerint a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik