Belföld

Folytatódhat a vasutassztrájk

Nem befolyásolja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) követeléseit a kollektív szerződés aláírása. Így januárban újraindulhat a határozatlan idejű országos vasutassztrájk.

A január 5-i héten kezdeményezik a tárgyalások felvételét a MÁV vezetésével és azok kimenetelétől függően döntik el, hogy folytatják-e a sztrájkot. Az eddigi követeléseiket egy újabbal is kiegészítik – mondta Bárány Balázs, a szakszervezet alelnöke.

Utalt arra, hogy adataik szerint 11 próbaidős vasutast bocsátott el a MÁV-START Zrt. országszerte. A VDSZSZ álláspontja szerint az elbocsátások a társaság, sztrájkoló munkavállalók elleni bosszúhadjáratának részét képezik. A VDSZSZ ezért a januári tárgyalások során követelni fogja, hogy az elbocsátott embereket vegye vissza a MÁV-START – mondta Bárány Balázs. A 11 dolgozó elbocsátását a szakszervezet alelnöke “etikátlan és aljas” lépésnek nevezte.

Nem írták alá

A VDSZSZ további követelése, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ami a 102,5 milliárd forintból 8 milliárd forintot tenne ki. A szakszervezet továbbá – a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett – 10 százalékos többlet-bérfejlesztést kér a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV-Gépészet Zrt. munkavállalóinak. Követelik továbbá a december 14-én hatályba lépett új menetrend visszavonását, mivel az szerintük ellehetetleníti a személyszállítást.

A MÁV Zrt. és a szakszervezetek képviselői kedden a késő esti órákban aláírták a 2009. évre vonatkozó Kollektív Szerződést (ksz), valamint – a VDSZSZ-Szolidaritás kivételével – a 4,1 százalékos bérfejlesztést rögzítő megállapodást. Az új ksz 2010. január 31-ig hatályos.

Újraindulhat a sztrájk

A bérmegállapodást legfőképpen azért nem írta alá a VDSZSZ, mert 7 százalékos bérfejlesztést követel. A vasúttársaság meglátása szerint, ennek a szakszervezeti követelésnek nincs gazdasági alapja a jelenlegi gazdasági válság idején. Ha a követelésekben nem születik megállapodás a MÁV és a VDSZSZ között, akkor a szakszervezet újraindítja a sztrájkot – mondta Bárány Balázs.

A szakszervezet 2008. február 1-jén hirdette meg határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját, amely bármikor felfüggeszthető és újraindítható. Azóta február 1-jén, február 4-7 között, február 25-én, április 7-én, július 15-én, valamint december 14-22 között sztrájkoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!