Belföld

Vasutassztrájk: alku a bérről

A MÁV Zrt., hat képviselettel rendelkező – ebből öt reprezentatív – szakszervezet képviselői december 30-án a késő esti órákban aláírták a 2009. évre vonatkozó Kollektív Szerződést, valamint – a VDSzSz-Szolidarítás kivételével – a 4,1 százalékos bérfejlesztést rögzítő megállapodást.

A Kollektív Szerződést a Vasutasok Szakszervezete, a VDSzSz-Szolidarítás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége közel két hónapos egyeztetés után fogadta el. A 2009. január 1-től 2010. január 31-ig hatályos megállapodás a Társaság működési hatékonyságának növelését és a kollektív munkaügyi szabályok átláthatóságát szolgálja. Egyben megőrzi a vasutasok egzisztenciális biztonsága szempontjából fontos értékeket is.

A 2009-re szóló 4,1 százalékos bérmegállapodás értelmében a munkavállalók által választható béren kívüli juttatások összege a korábbi éves 250 ezer forintról 270 ezer forintra emelkedik. A MÁV Zrt. tartotta magát a 2006. decemberében, a vasutas szakszervezetekkel kötött négyéves középtávú egyezségben foglaltakhoz, amelyben többek között vállalta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács által elfogadott béremelési ajánlás középértékét meghaladó mértékű keresetnövekedést biztosít saját munkavállalói számára – áll a MÁV közleményében.

A VDSzSz Szolidaritás nyilatkozata szerint – egyebek mellett – azért nem írta alá a bérmegállapodást, mert 7 százalékos bérfejlesztést követel. A vasúttársaság meglátása szerint, ennek a szakszervezeti követelésnek nincs gazdasági alapja a jelenlegi gazdasági válság idején.

A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. ugyancsak december 30-án megkötötte a Társaságnál képviselettel rendelkező szakszervezetekkel a 2010. január 31. napjáig hatályos új Kollektív Szerződést. Az új Kollektív Szerződés a munkavállalók számára a megszokott juttatások megtartása mellett, a munkáltató számára biztosítja a korábbiaknál rugalmasabb foglalkoztatás lehetőségét. A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. 2009. január 1-től 4,1 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik