Belföld

Orbán elemezné az IMF-hitelt

Alapos történeti és elméleti elemzésnek kell alávetni a közelmúltban felvett IMF-hitel ügyét - mondta Orbán Viktor, aki szerint ez a pénz az MSZP választási céljait fogja szolgálni. A Fidesz elnöke minderről a Magyar Nemzet szerdai, karácsonyi számában megjelent interjúban beszélt.

Ha majd túl leszünk a következő választásokon, akkor nem az IMF-fel és a nyugati pénzvilággal történő konfrontáció jegyében, de alapos történeti és elmélet elemzésnek kell alávetni ennek a mostani hatalmas hitelnek az ügyét – közölte Orbán Viktor, aki a hitel kapcsán több kérdést is feltett. Például azt, hogy az IMF az országnak vagy az MSZP-nek akart-e segíteni? “Esetleg sakkban akarta tartani a következő kormányt?” – kérdezte, s hozzátette: “majd kiderül”.

Választási célra megy majd a pénz?

A Fidesz elnöke szerint az bizonyos, hogy a szocialisták nem változtak meg, ezt a pénzt elköltik, ez a pénz “az utolsó fillérig az MSZP választási céljait fogja majd szolgálni.

“Megint azzal próbálkoznak majd, amivel 2006-ban: hazudnak, meghamisítják a szükséges adatokat, és minden forrást arra használnak, hogy egy hazugságkampány üzemanyagaként szavazatokat vásároljanak rajta” – fogalmazott.

A politikus azzal a kijelentéssel, miszerint Magyarország következmények nélküli ország lenne, nem ért egyet. Mint mondta, ez az állítás talán a kiváltságosok esetében igaz, ám az egész ország esetében nem. Példaként az elmúlt két országgyűlési választásra emlékeztetett, amelyen az emberek kis többséggel ugyan, de a szocialisták mellett döntöttek. Kijelentette: ennek meg is van a következménye.

Tűrhetetlen a szlovákok hangneme

A felelősség kapcsán Orbán Viktor kijelentette: a “jövőnk érdekében fontos, hogy a szocialisták maradéktalanul megkapják mindazt, ami jár azért, amit Magyarországgal tettek az elmúlt hat évben”.

A Fidesz elnöke szerint a magyar államnak, egy ország vezetésének az is kötelessége lenne, hogy a nemzetközi térben, az államok világában is megjelenítse értékeinket, azt a teljesítményt, amelyekre a mi közösségünk képes. “Az a hangnem, ahogy a szlovák vezetők beszélnek velünk és rólunk, egyszerűen tűrhetetlen” – fogalmazott ennek kapcsán Orbán Viktor.

Úgy vélte, a kérdés az, hogy ezt egyáltalán miért engedhetik meg maguknak. “A szlovákok nem csak azért törlik belénk a lábukat, mert kisebbrendűségi komplexusaik vannak, ami bizonyos vonatkozásban érthető, mert egy szerény önálló államiságra visszatekintő országról van szó. Hanem azért is, mert Szlovákia ma sikeres ország. Magyarország pedig sikertelen” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik