Belföld

200 milliárddal számoltatnák el Verest

Hétfőn rendkívüli ülést tart az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A Fidesz a sztrájkoló szakszervezeteket és a munkáltatókat, valamint a minisztériumot ültetné egy asztalhoz, míg az SZDSZ az állami kiadások növelését kéri számon Veres János pénzügyminiszteren.

Az SZDSZ a napirend kiegészítését kezdeményezi, hogy a bizottság megvitassa a kormány elmúlt napokban hozott gazdaságpolitikai döntéseit, „amelyek parlamenti felhatalmazás nélkül növelték a kiadásokat, egyszerre veszélyeztetve így az ország szavahihetőségét és a gazdaság stabilitását” – közölte a liberális párt.

A párt képviselői arra szeretnének választ kapni a pénzügyminisztertől, hogy milyen alapon osztottak szét az idei költségvetésből 80, a jövő éviből pedig 120 milliárd forintot, a terveken felül, az állami kiadások növelésére – áll a közleményben.

(MTI)

(MTI)

Politikai célokra költ a kormány

Ennek érdekében az SZDSZ kezdeményezi Veres János meghívását az ülésre. Így a pénzügyminiszter személyesen is beszámolhat arról, hogy az elmúlt héten milyen körülmények között emelte a kormány drasztikusan az állami kiadásokat, miközben az adócsökkentés elmaradását éppen a mozgástér hiányával indokolta.

„Szeretnénk azt is megtudni: a terhekbe csendben belerokkanó magyar vállalkozóknak vajon meddig kell még eltűrniük, hogy a kormány adófizető-ellenes döntésekkel, újra és újra politikai célokra költi a tőlük beszedett pénzt” – írják a liberálisok.

“Nem jókedvükben sztrájkolnak”

A Fidesz szerint világossá vált, hogy az esztendő végére a kormány elvesztette a kontrollt az országban zajló folyamatok felett – jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A nagykereskedelmi árcsökkentés ellenére nő az áram ára, és a sztrájkok miatt kialakult helyzet kezelésére is képtelennek bizonyult a kormány – emelte ki Szijjártó.

Sem a vasúttársasági, sem a repülőtéri cégvezetők nem hajlandóak megegyezni a munkavállalókkal és megfontolni a feltételeiket. Ennek kapcsán leszögezte, hogy a sztrájk alkotmányos jog, és nyilván senki nem feltételezi, hogy az alkalmazottak „jókedvükben sztrájkolnának”.

A Fidesz ezért kezdeményezte, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőn üljön össze, a tanácskozásra pedig meghívták a közlekedési minisztert és a sztrájkoló szakszervezetek vezetőit. Reményeik szerint ezt követően a munkáltatók megvitatják munkavállalóik követeléseit, és az utóbbiak újra felvehetik a munkát.

Ajánlott videó