Belföld

MDF-es választási csalástól tart a Jobbik

A Jobbik ajánlószelvény-hamisítással vádolta meg az MDF-et a IX. kerületben, válaszul a párt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Szombaton várható döntés az ügyben.

A Magyar Demokrata Fórum feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a IX. kerületi időközi országgyűlési választás során a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, mivel az MDF által gyűjtött ajánlószelvények egy részének hitelességét megkérdőjelezték – áll Herényi Károly lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Jobbik szerint fénymásoltak

Az ügy háttere a Jobbik pénteki bejelentése, amely szerint „súlyos választási csaláson” érték az MDF-et. A Jobbik által jegyzett pénteki közlemény szerint ugyanis az MDF ferencvárosi időközi országgyűlési választásra két részletben leadott 1015 ajánlószelvényéből 669 hamisítvány.

A Jobbik delegáltja a Választási Bizottságba, Novák Előd nyilatkozata szerint valamennyi demokrata fórumos jelölést megvizsgálta, és állítása szerint azok kétharmada hamisítvány, „melyek egy kaptafára készültek, vélhetően fénymásolóval” – fogalmaz közleményében. Hozzáteszi: „az utolsó napon pótlólag leadott 188 cédulából pedig már csak mindössze 11 eredeti, ami életszerű is, hiszen egy nap alatt nem lehetett annyit összeszedni”.

A Jobbik ezt követően azt javasolta a választási bizottságnak, hogy tegyen feljelentést, mivel szerintük megalapozottnak látszik a választás rendje elleni bűncselekmény és okirat-hamisítás gyanúja. Novák Előd közleménye szerint volt például olyan ajánlás is, amelyen már elhunyt személy neve szerepelt.

Egykori rendőrt indított az MDF

A helyi választási bizottság az üggyel kapcsolatban szombaton hoz döntést.

Az MDF novemberben jelentette be, hogy Dézsi Mihályt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt szóvivőjét indítja a választáson. A nyugalmazott rendőr ezredes péntekre még sajtótájékoztatót hirdetett meg arról, hogy az MDF önkéntes járőrszolgálatot indít a IX. kerületben, az eseményt azonban csütörtökön este lefújták.

Gegesy helyére keresnek új embert

A 2009. január 11-ére kitűzött időközi képviselő-választást azért kell megtartani, mert Gegesy Ferenc polgármester, korábbi szabad demokrata országgyűlési képviselő szeptember 15-én lemondott parlamenti mandátumáról, és kilépett a pártból is.

Az MSZP Bánsághi Tamást, a kerület alpolgármesterét indítja a választáson, a Fidesz Bácskai János helyi választókerületi elnököt, az SZDSZ pedig John Emesét, a párt fővárosi frakcióvezetőjét. A Jobbik színeiben Szegedi Csanád, a párt alelnöke indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik