Belföld

Debrecené az első nagyprojekt

Magyarország számára már önmagában is nagy siker az első magyar nagyprojekt brüsszeli jóváhagyása, a válság idején viszont még inkább szükség van arra, hogy az építőipart élénkítő nagyberuházások beinduljanak, felgyorsuljanak - nyilatkozta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Bajnai annak kapcsán beszélt, hogy az Európai Unió elfogadta a 2007-2013. fejlesztési ciklus első magyar nagyprojektjét, a debreceni villamos beruházást.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország eddig 19 nagyprojektet nyújtott be az Európai Bizottságnak, ezek 760 milliárd forint támogatást jelentenek, beruházási értékük pedig eléri a 1000 milliárd forintot.

Bajnai Gordon elmondta: Debrecenben már folyik a közbeszerzés, ez azt jelenti, hogy amint az időjárás engedi, megkezdődhetnek az építőipari munkák.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság hamarosan jóváhagyja a többi benyújtott magyar nagyprojektet, amelyek szintén jelentős építőipari megrendelést generálnak.

Bajnai Gordon utalt arra, hogy Magyarország adta be eddig az Európai Unió tagországai közül a legtöbb nagyprojektet. A válságra tekintettel az Európai Bizottság felgyorsítja a nagyprojektek jóváhagyási folyamatát. Ennek első jele a 18 milliárd forint értékű debreceni beruházás elfogadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik