Belföld

Továbbra is káosz a vasútakon

Csütörtökön is bizonytalan a vasúti menetrend a VDSZSZ Szolidaritás munkabeszüntetése miatt, ezért útvonal-rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani. A MÁV növekvő sztrájkkárról számolt be.

A MÁV-START 731 munkavállalója közül 244-en sztrájkoltak az éjszaka folyamán, 487-en dolgoztak. A MÁV Zrt pályavasúti területén a forgalomirányítást végző 1658 vasutas közül csupán 95-en nem vették fel a munkát, így 1563-an dolgoztak – olvasható a tájékoztatásban.

A Nyugati működik

A budapesti Déli pályaudvaron és a Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, de a Nyugati pályaudvar működik. Budapest környékén, Rákoshegy – Újszász – Szolnok között járnak a vonatok. A ceglédi és a váci vonalon kétórás közlekedési rend van, a vonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek. A veresegyházi és az esztergomi vonalon néhány vonat jár. Rákoson és Aszódon sztrájkolnak, ezért Pécel és Gödöllő között egy-egy vonat közlekedik. Hatvannál is sztrájkolnak.

A Budapest-Kelenföld – Székesfehérvár- Lepsény, illetve a pusztaszabolcsi, dunaújvárosi vonalon óránként van közlekedés Kelenföldig. A Komárom, Győr és Hegyeshalom felé menő vonatok is ezt a pályaudvart használják. Kunszentmiklós és Tass körzetében akadozik a személyszállítás.

A miskolci Tiszai pályaudvaron, Nyékládházán, Egerben, Forró-Encsen, Novajidrányban, Edelényben, Kálon sztrájkolnak. Az utasokat Bz-motorvonatok szállítják Ózd, Tornanádaska, Mezőkeresztes, Füzesabony, Hatvan felé, valamint Olaszliszka és Sátoraljaújhely között. Füzesabony és Eger között nincs vonat. Mezőzombornál sztrájkolnak.

Debrecen és Nyíregyháza környékén sem tud minden vonat eljutni a végállomására. Szeged állomás nem indít, nem fogad, a budapesti közlekedés Kiskundorozsma állomásról bonyolódik. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják az utasokat. A helyi személyvonatokat ritkítják, személyzetüket hatékonyabban használhatják a fontosabb vonatokhoz.

Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás és Kondoros, Mezőhegyes és Battonya Szeged és Szabadka között, valamint a Mezőtúr – Orosháza – Mezőhegyes vonalon. Baja, Kecskemét, Békéscsaba helyzete egy-egy vonat kimaradása mellett kielégítő, de késések mindenütt vannak.

Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasokat a korábbi gyakorlatoknak megfelelően eljuttatják a vonatpótló autóbuszok azokhoz az állomásokhoz (Vép és Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét tovább utazhatnak vonatokkal.

Zalaegerszegen az átmenő forgalom biztosított, a forgalmi szolgálatra beosztott munkatársak közül mindenki felvette a munkát. A jegyvizsgálók korlátozták a vonatközlekedést, összesen három vonatot tudtak indítani Szombathely, Nagykanizsa és Hodos irányába. Zalaegerszegről Ukk állomásig továbbra is vonatpótló autóbuszokkal juttatják el az utasokat. Ukk állomástól a Bz-motoros vonatközlekedés biztosított.

Celldömölkön a korábbiakhoz hasonlóan biztosított az átmenő személyforgalom, bár a forgalmi szolgálatban dolgozó munkatársak itt sem befolyásolják a személyvonatok közlekedését.

A MÁV-START Zrt. honlapján az utazni készülők folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét.

Nő a sztrákkár

A MÁV Csoport árbevétel kiesése már eléri a napi 150 millió forintot, a veszteség meghaladja a napi 100 milliót. Az év során eddig megtartott sztrájkok veszteségnövelő hatása megközelíti az 1 milliárd forintot – közölte Kavalecz Imre, a Máv Zrt. sajtófőnöke.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.