Belföld

A tűzoltók már nem akarnak sztrájkolni

Eredményesen zárultak a bértárgyalások az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) és a tűzoltók érdekvédelmi szervezetei között; a kedden aláírt dokumentum szerint jövőre a mintegy kilencezer hivatásos önkormányzati tűzoltó és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezernyolcszáz dolgozója kompenzációs juttatást kap - közölte a tárca.

A dolgozók egységesen, utalvány formájában részesülnek majd a juttatásban, amellyel a 13. havi illetmény kiesését pótolják. Ennek költségvetési vonzata 1,5 milliárd forint.

A hivatásos önkormányzati tűzoltók juttatását – 1,15 milliárd forintot – a tárca a fenntartó önkormányzatoknak, a katasztrófavédelmi dolgozóknak jutó 350 millió forintot a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak utalja át.

A minisztérium tájékoztatása szerint ezzel a bérkiegészítéssel biztosítható, hogy a 2008. évi nominálkeresetek 2009-ben nem csökkennek a tűzoltók és a katasztrófavédelem szervezeteinél.

Az ősszel megkezdett tárgyalások Gyenesei István miniszter kezdeményezésére az elmúlt hetekben gyorsultak fel. A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy minden olyan megoldásban partner, amely törvényesen lehetővé teszi a tűzoltók munkájának jobb anyagi elismerését – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik