Belföld

Sztrájktörés-e az ellenőröket “importálni”?

Nyilatkozatháború folyik arról, sztrájktörők-e a külföldről „importált" repülőtéri dolgozók. A FigyelőNet által megkérdezett munkajogász szerint megállja a helyét a Budapest Airport védekezése.

A Budapest Airport (BA) által frissen szerződtetett 38 új utasbiztonsági ellenőr addig folytatja munkáját Ferihegyen, amíg azt a repülőtéren kialakult helyzet indokolttá teszi – közölte Szollár Domokos, a BA szóvivője az MTI-nek.

Az európai uniós országból származó repülőtéri szakemberek rendelkeznek az EU-ban általánosan kötelező szakmai háttérrel, elméleti és gyakorlati felkészültséggel. Az új utasbiztonsági ellenőrök a szükséges egészségügyi vizsgálaton is átestek, és magyar kollégáik felügyelete mellett megkezdték a munkát – áll a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Nem sztrájktörők

A BA álláspontja szerint alaptalan az a feltevés, hogy “sztrájktörőket” alkalmaznának, mivel a magyar törvények nem tiltják, hogy a munkáltató újabb dolgozókat vegyen fel.
A jelenlegi, „Magyarországhoz méltatlan állapot” és a Ferihegyi repülőtér működésének megőrzése érdekében volt szükség új utasbiztonsági ellenőrök szerződtetésére – indokolja a döntést a szóvivő közleménye.

A KDNP közleményt adott ki, amelyben „tiltakozik a magyar törvények semmibevétele ellen”. “Törvénytelen és elfogadhatatlan a külföldi sztrájktörők Magyarországra hozatala, ugyanis a munka törvénykönyve kimondja, hogy a munkabeszüntetést megelőző egyeztetés kezdeményezésétől a sztrájk befejezéséig tilos kölcsönzött munkavállaló foglalkoztatása a kölcsönvevő olyan munkahelyén, illetve telephelyén, ahol sztrájk van. Ez a sztrájktörés tiltását jelenti, amit most a tulajdonos semmibe vesz” – áll a párt közleményében.

Jól védekezik a BA

A BA nyilatkozata szerint ugyanakkor nem munkaerő-kölcsönzöttekről, hanem újonnan fölvett alkalmazottakról van szó.

A BA védekezése megállja a helyét, s hivatkozhatna a kárenyhítési kötelezettségére is – mondta a FigyelőNetnek Lőrik Erzsébet munkajogász. A jogász megjegyezte: elavult és hiányos a jogi szabályozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik