Belföld

Kétmilliárdnyi kukoricát csaltak ki

Kétmilliárd forint értékű intervenciós kukoricát csalt ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) egy férfi valótlan tartalmú igazolásokkal, ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda különösen jelentős kárt okozó csalás miatt folytat eljárást ellene - mondta Bereczki Zoltán, az NNI pénzmosás elleni osztályának vezetője.

Az eddigi adatok alapján a férfi vételi ajánlatot nyújtott be 2007 augusztusában az MVH-hoz, összesen 28 ezer tonna kukorica megvásárlására, 1,8 milliárd forint értékben. Az MVH a vételi ajánlatot elfogadta, és a hozzá faxolt kitárolási engedély mellékleteként csatolt hamis, banki átutalásról szóló igazolások alapján engedélyezte a kukorica kitárolását a férfi vezette egyik gazdasági társaságnak. A kukorica vételárát ténylegesen soha nem utalták át az MVH Magyar Államkincstárnál vezetett bankszámlájára.

A férfi az általa képviselt gazdasági társaság nevében az MVH-tól kitárolt 28 ezer tonna kukoricát tovább értékesítette egy bank tulajdonában lévő gazdasági társaságnak, 1,7 milliárd forintért. Ebből az összegből a cégein keresztül ismételten, több részletben, összesen több mint 15 ezer tonna intervenciós kukorica megvásárlására nyújtott be pályázatot az MVH-hoz, csaknem egymilliárd forint értékben.

A hivataltól így összesen kétmilliárd forint értékben csalt ki kukoricát valótlan tartalmú igazolásokkal. A mezőgazdasági végzettséggel nem rendelkező férfi azt mondta a nyomozóknak, hogy az akkori magas kukoricaárak miatt jó üzletet látott annak megvásárlásában, de azt tagadta, hogy a cége nevében ő juttatta el a banki igazolásokat az MVH-nak.

Az is kiderült, hogy a férfi által képviselt gazdasági társaság a székhelyén soha nem működött, és a férfi állandó bejelentett lakcímén emberi tartózkodásra alkalmas épület nem található. A revizori vizsgálat pedig feltárta, hogy gazdasági társaságai nem rendelkeztek olyan forrásokkal, amelyekkel fedezhették volna az MVH-tól megszerzett gabona ellenértékét.

Az NNI összesen 11 ezer tonna kukoricát tudott lefoglalni. További 28 ezer tonnát a rendőrség kiadott a sértettnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik