Belföld

Jogsértő a Fidesz a Ferencvárosban?

Jogsértő Bácskai János (Fidesz) országgyűlési képviselőjelölt kampányának egyik eszköze a főváros IX. kerületében - közölte az MSZP ferencvárosi szervezete kedden az MTI-vel. A Fidesz szerint a bizottság nem találta bizonyítottnak, hogy ők helyezték ki a plakátot.

Az MSZP arra hivatkozik, hogy az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elmarasztalta a Fideszt, mivel egy közintézményben, Ferencváros polgármesteri hivatalában, Bácskai János önkormányzati képviselő postaládáján “kampányeszköznek minősülő eszközt” helyeztek el.

Az önkormányzati képviselők számára fenntartott postaládára kihelyezett választási plakáton a Fidesz emblémája, Bácskai János neve, “az érvényes szavazásra utaló jel” és az időközi országgyűlési képviselőválasztás időpontja szerepelt – közölték.
Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság határozata alapján ezzel megsértették a választási törvény ide vonatkozó paragrafusát – tette hozzá az MSZP.

A IX. kerületi szocialisták felszólítják a Fideszt és Bácskai János jelöltet, hogy tartózkodjanak a továbbiakban mindenfajta jogsértő magatartástól, és tartsák be a törvényben előírtakat.

A Fidesz ferencvárosi szervezete azt közölte: a választási bizottság nem találta bizonyítottnak, hogy a plakátot a Fidesz vagy Bácskai János képviselőjelölt helyezte vagy helyeztette el. Mivel az elkövető személye nem állapítható meg, a bizottság nem szólította fel Bácskai Jánost arra, hogy tartózkodjon a jogszabálysértéstől – fűzték hozzá.

A IX. kerületben azért írtak ki időközi választást, mert Gegesy Ferenc polgármester, korábbi szabad demokrata országgyűlési képviselő szeptember 15-én lemondott parlamenti mandátumáról, és kilépett a pártból is. A ferencvárosi 12-es országos egyéni választókerületben élők január 11-én szavazhatnak Gegesy Ferenc utódjáról.

Az MSZP Kökény Mihályt indítja a választáson, az SZDSZ pedig John Emesét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik