Belföld

Riasztás érkezett a dioxingyanús ír sertéshúsról

Dioxingyanús ír sertéshús és hústermékek érkeztek Magyarországra - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) hétfőn az MTI-vel.

A múlt héten pénteken a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság tájékoztatást kapott, hogy Lengyelországból ír eredetű sertészsír érkezett Magyarországra. A hivatal sajtóirodájának tájékoztatása szerint a Nutrifer Kft.-nek leszállított 10,5 tonna ír sertészsír a Del Pierre Central Europe Kft. tulajdonát képezi. A hatóság négy tétel sertészsírt zárolt, összesen 14,985 tonnát.

A Hungarocasing Kft. részére – az országba érkezett riasztás szerint – 31,56 tonna ír származású sertészsírt szállítottak. A magyar hatósági ellenőrök pedig 9,15 tonna 25 dekagrammos kiszerelésű sertészsírt zároltak. A vállalkozás értesítette vevőit a már kiszállított termékek visszahívásáról.

Az EU gyorsriasztási rendszerében Magyarország tájékoztatást kapott a hétvégén arról is, hogy további négy, ír eredetű sertéshús-szállítmány érkezett Magyarországra.

A hétvégi riasztásban jelzett ír sertéshús Németországon keresztül, egy ottani nagykereskedő értékesítette tovább egy Komárom-Esztergom megyei, két Pest megyei és egy Győr-Moson-Sopron megyei vállalatnak: különböző időpontokban, 2008. szeptember 29. és 2008. november 18. között. A hétvégi riasztást követően az élelmiszerlánc-biztonsági szervezet munkatársai haladéktalanul megkezdték az esetek kivizsgálását.

A Komárom-Esztergom megyei Palatin Kft. részére szeptember 28-án feladott 1,998 tonna sertés karaj egynegyedét már feldolgozták az üzemben kolbásszal töltött karajnak. A még készleten lévő 1,350 tonnát a hatósági állatorvosok zárolták.

A legyártott késztermékből 200 kilogrammot szintén megtaláltak a cég raktárában. Így kereskedelmi forgalomba mintegy 400 kilogramm került. A gyártási dokumentációt, valamint az elosztási listát a megyei hatósági szakemberei jelenleg is vizsgálják.

Pest megyébe a Prémium Meat Kft.-hez november 3-án feladott 20,949 tonna és a Global Meat Kft. részére november 18-án szállított 21,771 tonna sertéshús, valamint a Győr-Moson-Sopron megyébe a Kaiser Food Kft. részére november 13-án feladott 6,995 tonna sertéshús szállítmányt, azok lehetséges feldolgozását, kiszállítását a hatósági állatorvosok jelenleg is vizsgálják – tartalmazza az MgSzH közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik