Belföld

Pár pont már teljesült a magyar-szlovák megállapodásból

Eddig három és fél teljesült abból a tizennégy pontból, amelyben a magyar és a szlovák kormányfő állapodott meg tavaly - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn az MTI-nek, azt követően, hogy tárgyalt szlovák partnerével Budapesten.

“Tíz van folyamatban és három és fél teljesült” – mondta Göncz Kinga az MTI kérdésére a találkozó után tartott sajtóértekezleten. Hozzátette: a megoldott ügyek között van az Ipoly-hidak, a magyar-szlovák külügyminiszteri díj és a közös történelmi olvasókönyv kérdése.

Göncz Kinga és Ján Kubis is egyetértett abban, hogy a tizennégy pont közül sok olyan van, amelyek hosszú távon oldhatók meg. A szlovák külügyminiszter ezek között említette a határ menti projektek ügyét.

A 14 pontot tartalmazó Közös múlt, közös jövő – a közös projektek fényében című egyezményt tavaly nyáron írta alá a két kormányfő.

A diplomáciai vezetők budapesti találkozójukon megállapodtak abban, hogy “aktiválják” azokat a magyar-szlovák kormányközi vegyes bizottságokat is, amelyek csak ritkán üléseznek.

Göncz Kinga kiemelte: a szlovák-magyar alapszerződés által létrehozott 12 parlamenti vegyes bizottság közül számos kiválóan működik, több viszont gyakorlatilag évek óta nem ülésezett.

Ján Kubis hozzátette: ütemtervet hoznak létre annak érdekében, hogy rendszeresen dolgozzanak a bizottságok. A kisebbségi jogok védelme kérdésében a bizottságoknak hatékonyabban kell dolgozniuk. – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik