Belföld

A BKV-vezérnek mégsem kell az Audi

Demszky Gábor üdvözli, hogy felvetését megfogadva a BKV vezérigazgatója azonnali hatállyal felmondta a cég által bérelt, személyi használatú Audi A6-os luxus gépkocsijának a bérletét.

Demszky Gábor hangsúlyozta: Kocsis István vezérigazgató bölcs döntést hozott, amikor kezdeményezésére megszüntette ennek a gépkocsinak a bérletét. Hozzátette, azt reméli, hogy a vezérigazgatónak sikerül elérnie a célját és nyereségessé teszi a BKV-t. “Ezzel az ügyet a magam részéről lezártnak tekintem”- szögezte le.

Kocsis István a főpolgármesterhez írt levelében közölte, hogy a tulajdonos kívánságát tiszteletben tartja.

Megjegyezte, hogy az adott gépkocsi bérléséhez alapul szolgáló ár 8 millió forinttal alacsonyabb annál, mint ami a sajtóban megjelent. A vezérigazgató kifejtette, hogy a cégautót munkaszerződésének megfelelően teljesen szabályosan kapta. Az autóhasználat éppúgy a vezérigazgatói javadalmazás része, a foglalkoztatás feltétele, mint az alapbér – jegyezte meg.

A vezérigazgató azt írta: javadalmazásának kialakításánál biztosan figyelemmel voltak arra, hogy a BKV gazdálkodásának a rendbetétele megfelelő tapasztalattal rendelkező vezetőt igényel, aki minden szakmai tudásával azon van, hogy a BKV helyzetét jobbítsa és az utasok érdekeit maximálisan szem előtt tartsa. “Félpénzen” biztosan számos önjelölt vállalta volna ezt a feladatot” – fűzte hozzá.

Kocsis István tudatja, hogy az Audi gépkocsi bérletét megszüntette, s keddtől a saját gépkocsiját használja mindaddig, míg a BKV nem lesz nyereséges. Így munkaköri feladatainak ellátásához is saját autóját veszi igénybe, ehhez nem kér a BKV-tól sem biztosítást, sem karbantartást, sem benzinellátást.

Megjegyzi azt is, hogy levelét nyilvánosságra kívánja hozni a BKV honlapján, mivel az elmúlt napokban a média és a politika többet foglalkozott ezzel a kérdéssel, mint a BKV-nál az elmúlt három hónap alatt elért eredményekkel.
Demszky Gábor a múlt héten szólította fel önmérsékletre a BKV vezérigazgatóját, akinek lapértesülések szerint nagyjából 20 millió forint értékű, felső kategóriás Audi A6-os luxusautót bérelt a BKV.

A főpolgármester a vezérigazgatónak címzett levelében azt írta, hogy egy BKV-hoz hasonló költségvetésű magáncég első emberének valóban járna egy hasonló, vagy még jobb szolgálati autó, a közlekedési vállalat azonban közpénzekből gazdálkodik és nehéz anyagi helyzetben van. A főpolgármester megjegyezte, hogy az egyre drágább jegyet váltó utasoknak “nehéz lenne elmagyarázni, miért jár drága, új autóval a BKV vezetője”.

A BKV szóvivője, Szilágyi Károly a kocsi bérlésről azt nyilatkozta a sajtóban: “nagyon sokat lendíthet az ügymeneten, hogy (a vezérigazgató) el tud jutni azokra a helyszínekre, ahol neki dolga van, és abban az ügyben tárgyal, hogy a BKV-nak stabilabb legyen a finanszírozása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik