Belföld

Az önállóságról szavaznak a miskolctapolcaiak

Véleménynyilvánító népszavazás kezdődött reggel hat órakor a Miskolchoz tartó Miskolctapolcán a városrész önállósodásáról. A választásra jogosult 2 447 lakos este hét óráig adhatja le voksát a helyi általános iskolában, két szavazókörben. Ezzel egyidőben Csongrád-Bokroson is népszavazás kezdődött az elszakadásról.

A népszavazási íven egy kérdés szerepel: “Egyetért-e ön azzal, hogy Miskolctapolca új községként leváljon
Miskolc városáról?”. A Miskolctapolcán élő, a választási névjegyzékben szereplő 2 447 lakos közül korábban 896-an írták alá a Tapolca Leválását Előkészítő Bizottság által kezdeményezett helyi népszavazási íveket, és miután egy önkormányzati rendelet szerint helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti az érintett választópolgárok legalább negyede, a miskolci önkormányzat kiírta a voksolást.

Az eredményről vasárnap este fél 10-kor tartanak sajtótájékoztatót a miskolci városházán.

Csongrád-Bokroson is szavaznak

Reggel hat órától járulhatnak az urnák elé Csongrád-Bokroson a lakosok, ahol véleménynyilvánító népszavazás kezdődött vasárnap arról, hogy a település elszakadjon-e Csongrádtól. Berkes István, Csongrád jegyzőjének tájékoztatása szerint a művelődési házban kialakított egyetlen szavazóhelyen nyolcszáznegyven szavazásra jogosult adhatja le voksát este hét óráig.

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, a választópolgárok közül ötven százalék plusz egy főnek kell részt vennie. Eredményes pedig akkor lesz, ha az urnákhoz járulók több mint fele – szintén ötven százalék plusz egy fő – egyféleképpen szavaz. Eredmény este nyolc órára várható – tette hozzá.

Ha a leválást támogató voksok lesznek többségben, akkor arról előterjesztés készül, amit a szakminisztérium véleményez, és végül a köztársasági elnök jövő év végén dönt a kérdésről. A települést egyébként 1977-ben csatolták Csongrádhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik