Belföld

Fidesz: a kormánynak követni kellene az európai mintát

A Fidesz szerint a munkanélküliség növekedésének megállítása érdekében a kormánynak a megszorítások helyett a sikeres európai gyakorlatot kellene átvenni. Orbán Viktor pártja továbbra is a kormány ellen harcol, rajta kívül azonban mindenki más a világméretű gazdasági válság ellen - reagált a kormányszóvivő.

A kormánynak “csak alkalmaznia kellene a válságkezelés sikeres európai receptjét, vagyis brutális megszorítások helyett adót és kamatot kellene csökkenteni annak érdekében, hogy a vállalkozások ne kényszerüljenek tevékenységük visszafogására és munkavállalóik elbocsátására” – mondta Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt szakpolitikusa. A Fidesz úgy véli, ha a kormány nem tesz érdemi intézkedéseket, akkor a következő évben több mint százezer munkanélkülivel lehet számolni Magyarországon – mutatott rá.

Mint Bernáth Ildikó mondta, az utóbbi időben a kabinetnek két lehetősége is lett volna a megfelelő intézkedések megtételére, hiszen az adó- és a költségvetési törvények elfogadásakor meghozhatták volna a szükséges intézkedéseket. Ám adócsökkentésre nem került sor, és a költségvetési törvényben sem várhatóak olyan változások, amelyek hatására a kis- és középvállalkozások meg tudják tartani munkahelyeiket.

A Fidesz szerint az elmúlt időszak adatai is azt mutatják, kormány nem teszi meg a szükséges lépéseket a munkahelyek megvédése érdekében. A munkanélküliség növekedésével párhuzamosan egyre jobban nyílik az olló az ország egyes régiói között, s a lemaradók egyre rosszabb helyzetbe kerülnek – hangsúlyozta a politikus.

A Fidesz holdudvarán kívül ma már gyakorlatilag mindenki az összefogás lehetőségét keresi, a kormányfőtől a vállalkozókon és a tudományos élet képviselőin át a szakmai szervezetekig és a parlamenti pártok többségéig – reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő. A Fidesz azonban továbbra is leginkább a kormánynak próbál ártani, ahelyett, hogy részt venne a közös munkában – fogalmazott Daróczi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik