Belföld

Vizsgálja a tárca az áltankönyveket

Vizsgálatot indít az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Népszava által még szerdán bemutatott ál-történelemtankönyvek miatt. A minisztérium ugyanakkor a lap pénteki számában megjelent írás szerint megerősítette: nem valódi tankönyvekről van szó.

Ahogy azt a lap megírta: a 11-12 éves korosztálynak szánt, tankönyvekhez kísértetiesen hasonló köteteknek a kőszegi múzeum – egy Szálasi Ferenc volt nyilasvezért is bemutató kiállítás miatt leváltott – exfőigazgatója, Bakay Kornél volt a főszerkesztője. A könyvekben olyan elméletek is helyet kaptak, amelyekkel a szélsőjobboldal szimpatizál.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Népszava megkeresésére azt válaszolta, hogy az említett kiadványokat tankönyvként iskolákban nem használhatják, de „olvasmányként, illetve forrásanyagként a szaktanár döntése és felelőssége alapján igen. Ebbe legfeljebb a fenntartó és a szülői közösség szólhat bele”.

Mint a szaktárca levelében közölte, ettől függetlenül vizsgálatot indítanak az ügyben, s felkérik a Magyar Tudományos Akadémia történelemtudománnyal foglalkozó részlegét, hogy alakítsa ki álláspontját a kiadvánnyal kapcsolatban. Ha kell, a szükséges jogi lépéseket is megteszik – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik