Belföld

Áfacsaló pénzhamisítókat kaptak el

Lelepleztek egy bűnözői csoportot, amely fiktív számlákat állított ki több mint másfél milliárd forintról, és a számlák után mintegy 300 millió forint általános forgalmi adót akart visszaigényelni - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) pénteken.

Sipos Jenő szóvivő tájékoztatása szerint a vámosok a budapesti és Zala megyei tagokból álló bűnszövetkezet érdi irodájának átvizsgálásakor 4060 darab hamis 20 ezer forintos és 373 hamis 500 eurós bankjegyet találtak, összességében 130 millió forintnak megfelelő összegben. A vámhatóság lefoglalt 12 számítógépet, 230 cégbélyegzőt és ügyvédi szárazbélyegzőt, valamint zárolt egy 170 millió forint értékű ingatlant.

Az eddigi adatok alapján a csoport 13 magyarországi, 2 szlovák és 3 angol vállalkozásból álló ruhakereskedelmi üzlethálózatot alakított ki, amely több mint két évig csak számlán forgalmazott árut, a valóságban nem.

A közlemény szerint a pénzügyőrök összehangolt akcióban egyszerre 26 helyen tartottak házkutatást. Ennek nyomán 13 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük öt személyt őrizetbe vettek, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.
Az ellenőrzés során az egyik gyanúsított megpróbált elbújni egy ruhásszekrényben, és a szervezet irányítója is meg akart szökni, de mindkettőjüket sikeresen kézre kerítették – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik